Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak przygotować płatki owsiane? Rodzaje i sposoby
Przejdź do galerii zdjęć
Owsianki są ostatnio bardzo popularne. Są szybkie, łatwe do zrobienia i do transportu - najczęściej jednak używane są wersje gotowe z dodatkami smakowymi, mlekiem w proszku i cukrem. W jaki sposób przygotować własną owsiankę w domu? Jakie są rodzaje płatków, których można użyć? Czy zawsze musi zajmować to dużo czasu?
Rodzaje płatków owsianych
Najpopularniejsze są trzy opcje dostępne w sklepach: zwykłe, górskie oraz błyskawiczne. Zwykłe płatki owsiane są najmniej przetworzone i najmniej rozdrobnione przez co zachowują najwięcej substancji odżywczych oraz składników mineralnych. Płatki górskie są robione z ziarna, które zostało częściowo pokrojone i połamane. Płatki błyskawiczne są najbardziej rozdrobnioną wersją ziarna. Zostają też dodatkowo poddane wstępnej obróbce parą wodna przez co są później najszybsze w przygotowaniu - należy zalać je wodą.Przygotowanie płatków owsianych
Istnieją dwie podstawowe opcje ich przygotowania: gotowanie oraz wersja dla cierpliwych, czyli pozostawienia ich na noc do namoczenia. W pierwszej wersji zalewamy dowolne płatki mlekiem lub wodą i gotujemy w zależności od ich grubości. Informacja o czasie gotowania znajduje się zwykle na opakowaniu. W drugiej opcji, przygotowujemy płatki wieczorem. Zalewamy je gorącą wodą trochę ponad poziom ziaren i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Rano będą miękkie i idealne do jedzenia. Można je podgrzać lub nie - w zależności od preferencji oraz dodać ulubione owoce czy orzechy.Co dodać do owsianki? Pomysły
Zobacz galerię zdjęć: dodatki do owsianki
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł