Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Międzynarodowy dzień gofra
Przejdź do galerii zdjęć
25 marca - dzień uznawany za międzynarodowy dzień gofra. Dla niektórych pewnie większe święto kulinarne niż tłusty czwartek.
Gofry znane są na całym świecie, ale w różnych formach i pod różnymi nazwami. W Polsce najpopularniejsze są prostokątne placki z kwadratowymi dziurkami, natomiast w Skandynawii skąd wywodzi się dzisiejsze święto znane są podobno od czasów średniowiecza, a za tradycyjny kształt uznaje się cienkie serduszka połączone razem w rozetę. Od dawna znane były też w Holandii, Niemczech czy Belgii. Ich smak i zapach większości osób kojarzy się z piknikami i festynami na świeżym powietrzu gdzie najczęściej można je kupić. Niech to święto będzie dobrym początkiem wiosny i zwiastunem lata!
Jak zrobić gofry w domu? Przepis na domowe gofry
Składniki- szklanka maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- pół szklanki roztopionego masła
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Zobacz galerię zdjęć: gofry
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł