Drewniane przybory kuchenne - jak o nie dbać?

Przejdź do galerii zdjęć
Na pewno każdy z nas ma w domu jakieś akcesoria kuchenne wykonane z drewna. Najczęściej są to deski do krojenia, ale również łyżki, podstawki, miski czy nawet pałeczki do dań kuchni orientalnej.
Przed pierwszym użyciem należy zaimpregnować drewniane akcesoria - najprostszą metodą jest natarcie ich oliwą, a następnie porządne umycie pod ciepłą wodą i powtórzenie tej czynności dwu- lub trzykrotnie i pozostawienie do całkowitego wyschnięcia. Powstała w ten sposób warstwa ochronna sprawi że drewno nie będzie tak mocno absorbowało wody, a co za tym idzie: kolorów i zapachów dań, które przygotowujemy. Dłużej zachowa swoje właściwości wodoodporne.

Jak dbać o drewniane akcesoria w trakcie codziennego użytku?

  • myj dokładnie po każdym użyciu płynem oraz ciepłą wodą - powierzchnia rzeczy wykonanych z drewna jest porowata, przez co absorbuje więcej substancji, które nie usunięte mogą zacząć gnić
  • nie wrzucaj drewnianych przedmiotów do zmywarki - temperatura oraz ilość wody potrzebna do ich namoczenia sprawiają że drewno pęcznieje, przestaje być wodoodporne, a nawet może się rozpaść (najczęściej w przypadku desek do krojenia)
  • mocne zabrudzenia oraz te pozostawiające silne zapachy czyść sodą oczyszczoną lub octem który zdezynfekuje i usunie niechciane zapachy i kolory
  • zawsze susz starannie przedmioty drewniane przed włożeniem do szafki, by nagromadzona na ich powierzchni woda nie pozostawała w środku
Zobacz galerię zdjęć: deski drewniane
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł