Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Drewniane przybory kuchenne - jak o nie dbać?
Przejdź do galerii zdjęć
Na pewno każdy z nas ma w domu jakieś akcesoria kuchenne wykonane z drewna. Najczęściej są to deski do krojenia, ale również łyżki, podstawki, miski czy nawet pałeczki do dań kuchni orientalnej.
Przed pierwszym użyciem należy zaimpregnować drewniane akcesoria - najprostszą metodą jest natarcie ich oliwą, a następnie porządne umycie pod ciepłą wodą i powtórzenie tej czynności dwu- lub trzykrotnie i pozostawienie do całkowitego wyschnięcia. Powstała w ten sposób warstwa ochronna sprawi że drewno nie będzie tak mocno absorbowało wody, a co za tym idzie: kolorów i zapachów dań, które przygotowujemy. Dłużej zachowa swoje właściwości wodoodporne.
Jak dbać o drewniane akcesoria w trakcie codziennego użytku?
- myj dokładnie po każdym użyciu płynem oraz ciepłą wodą - powierzchnia rzeczy wykonanych z drewna jest porowata, przez co absorbuje więcej substancji, które nie usunięte mogą zacząć gnić
- nie wrzucaj drewnianych przedmiotów do zmywarki - temperatura oraz ilość wody potrzebna do ich namoczenia sprawiają że drewno pęcznieje, przestaje być wodoodporne, a nawet może się rozpaść (najczęściej w przypadku desek do krojenia)
- mocne zabrudzenia oraz te pozostawiające silne zapachy czyść sodą oczyszczoną lub octem który zdezynfekuje i usunie niechciane zapachy i kolory
- zawsze susz starannie przedmioty drewniane przed włożeniem do szafki, by nagromadzona na ich powierzchni woda nie pozostawała w środku
Zobacz galerię zdjęć: deski drewniane
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł