Co zrobić z mrożonych grzybów?

5 kwietnia został ustanowiony dzień Leśnika i Drzewiarza, czyli ludzi którzy dbają o czystość i bezpieczeństwo lasu, leśne zwierzęta i drzewa, które produkują dla nas tlen. Z tej okazji warto wybrać się do lasu na krótki wiosenny spacer.
W naszych zamrażalnikach i spiżarniach na pewno znajdzie się kilka grzybów - to jest właśnie prawdziwy smak lasu! Można pomyśleć nad tym by tego dnia przygotować danie z nimi w roli głównej. Penne z podgrzybkami Składniki
  • 400 g makaronu penne
  • 100 g mrożonych prawdziwków
  • masło
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • jedna duża cebula
  • śmietana 18%
  • duży pęczek świeżego koperku
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do lekkiego zarumienienia i odkładamy na bok. Następnie na tym samym maśle smażymy pokrojone w cienkie paski grzyby. Gdy będą one miękkie i złote, z powrotem wrzucamy na patelnię cebule i czosnek oraz stopniowo dodajemy do tego śmietanę, tak by się nie zważyła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron polewamy sosem i posypujemy dużą ilością świeżego, posiekanego koperku.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł