Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
6 zalet spożywania kwasów omega-3
Kwasy omega-3 należą do grupy kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Nazywane są one również kwasami NNKT czyli w rozwinięciu skrótu Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi.
Są one niezbędne w prawidłowym i zdrowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. W ponad 60% są kwasami najczęściej występującymi w mózgu, plemnikach oraz siatkówce oka. Spożywamy je najczęściej jedząc ryby, w tym szczególnie ryby morskie, takie jak sardele, dorsze, sardynki, śledzie, makrele czy łososie.
1. Zły cholesterol
Kwasy omega-3 pozwalają obniżyć występowanie tak zwanego złego cholesterolu, powodują również regulację poziomu lipidów. Osoby spożywające kwasy omega-3 mają więcej zdrowego cholesterolu, nawet niż wegetarianie – do takich wniosków doszli brytyjscy naukowcy wykonujący badania dotyczące kwasów omega-3.2. Choroby serca
Spożywanie kwasów omega-3 pozwala uchronić się przed miażdżycą czy nadciśnieniem. Dodatkowo blokują one działanie prostaglandyn oraz leukotrienów – substancji powodujących krzepnięcie krwi i tworzenie się groźnych dla życia człowieka skrzeplin, które w najgorszym przypadku przemieścić mogą się do serca i zaburzyć jego działanie. Kwasy omega-3 regulują również rytm serca i zmniejszą kurczliwość naczyń krwionośnych.3. Zdrowa skóra
Przeciwzapalne działanie kwasów omega-3 zostało potwierdzone w badaniach. Dzięki temu dieta w nie bogata szczególnie polecana jest przez dermatologów. Poprawiają koloryt skóry oraz naturalnie ją nawilżają i wygładzają. Szczególnie dieta taka polecana jest osobom z chorobami skóry np. z łuszczycą.4. Odporność
Układ immunologiczny człowieka dostaje swoistego zastrzyku energii w zetknięciu z dobroczynnym działaniem kwasów omega-3. Szybciej wytwarza on wtedy czerwone i białe krwinki. Dodatkowo zawarty w kwasach omega-3 kwas eikozapentaenowy EPA hamuje powstawanie substancji pozapalnych, a więc ostatecznie chroni nas od zachorowania wspomagając pracę układu odpornościowego.5. Depresja
Spożywanie kwasów omega-3 ma korzystny wpływ również na samopoczucie oraz zdrowie psychiczne. Osoby z niskim poziomem kwasu DHA we krwi cierpią często na powracająca depresję, dystymię, oraz wykazują ogólne zmęczenie i senność.6. Choroba Alzheimera i demencja
Według niedawnych odkryć naukowych kwasy omega-3 pozwalają na zahamowanie tworzenia się tzw. płytek amyloidalnych, które prowadzą do niszczenia neuronów i w konsekwencji doprowadzają do choroby Alzheimera. Możemy więc chronić się przez demencją spożywając więcej potraw zawierających kwasy omega-3.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Nie jesz ryb? Sprawdź, co tracisz
Często mówi się o tym, że bardzo trudno jest zapewnić sobie odpowiednie stężenie kwasów omega-3, jeżeli bazuje się wyłącznie na "czystej" diecie i nie chce się sięgać po żadne suplementy diety. Rzeczywiście jest to trudne, ale na szczęście nie niemożliwe. Oto przykłady wartościowych produktów spożywczych będących wspaniałymi źródłami prozdrowotnych nienasyconych kwasów o silnym działaniu przeciwzapalnym.
Kwasy Omega 3: Klucz do zdrowia i długowieczności
W dzisiejszych czasach, kiedy tempo życia jest coraz szybsze, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie staje się niezwykle ważne. Jednym z kluczowych elementów, które powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety, są kwasy omega 3. Te niezwykle cenne substancje odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co powinnaś wiedzieć o kwasach omega 3 i jakie korzyści mogą przynieść Twojemu zdrowiu.