Nie jesz ryb? Sprawdź, co tracisz
Do przeczytania w ok. 1 min.
Najlepsze pod względem zawartości kwasów omega-3 zdecydowanie są ryby morskie, choć chodzi tu przede wszystkim o ryby tłuste, czyli np. śledzie, łososia albo makrelę. Tłustka rybka powinna pojawić się na talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu i to w większej porcji, więc jeśli do tej pory nie praktykowało się tego zwyczaju, warto się do niego przekonać i nauczyć się przyrządzać morskie ryby, bo dobrze przyprawione i lekko obrobione termicznie potrafią być naprawdę przepyszne.
Gdzie znajdziemy cenne kwasy?
Z kolei jeśli chodzi o produkty typowo roślinne, kwasy omega-3 pojawiają się głównie w siemieniu lnianym i oleju lnianym oraz orzechach włoskich i oleju z orzechów włoskich. Wymienione produkty są naprawdę super zdrowe pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, dlatego bez obaw można dodawać je do potraw codziennie, bo dla zdrowia będzie to tylko korzystne.
Ostatnią deską ratunku dla osób nieprzepadających za wspominanymi produktami spożywczymi są oczywiście suplementy diety. Nie jest to zły pomysł, by to z ich pomocą dostarczać sobie kwasów omega-3, jeżeli nie potrafi się tego zrobić inaczej.