dlaczego warto jeść ryby

Nie jesz ryb? Sprawdź, co tracisz

Często mówi się o tym, że bardzo trudno jest zapewnić sobie odpowiednie stężenie kwasów omega-3, jeżeli bazuje się wyłącznie na "czystej" diecie i nie chce się sięgać po żadne suplementy diety. Rzeczywiście jest to trudne, ale na szczęście nie niemożliwe. Oto przykłady wartościowych produktów spożywczych będących wspaniałymi źródłami prozdrowotnych nienasyconych kwasów o silnym działaniu przeciwzapalnym.
Reklama

Najlepsze pod względem zawartości kwasów omega-3 zdecydowanie są ryby morskie, choć chodzi tu przede wszystkim o ryby tłuste, czyli np. śledzie, łososia albo makrelę. Tłustka rybka powinna pojawić się na talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu i to w większej porcji, więc jeśli do tej pory nie praktykowało się tego zwyczaju, warto się do niego przekonać i nauczyć się przyrządzać morskie ryby, bo dobrze przyprawione i lekko obrobione termicznie potrafią być naprawdę przepyszne.

Gdzie znajdziemy cenne kwasy?

Z kolei jeśli chodzi o produkty typowo roślinne, kwasy omega-3 pojawiają się głównie w siemieniu lnianym i oleju lnianym oraz orzechach włoskich i oleju z orzechów włoskich. Wymienione produkty są naprawdę super zdrowe pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, dlatego bez obaw można dodawać je do potraw codziennie, bo dla zdrowia będzie to tylko korzystne.

Ostatnią deską ratunku dla osób nieprzepadających za wspominanymi produktami spożywczymi są oczywiście suplementy diety. Nie jest to zły pomysł, by to z ich pomocą dostarczać sobie kwasów omega-3, jeżeli nie potrafi się tego zrobić inaczej.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama