Czego potrzebujesz, żeby otworzyć własne bistro?

Sprzęt gastronomiczny to najważniejszy zakup, jaki czeka osoby otwierające własne bistro. Bez względu na to, czy będzie to bar szybkiej obsługi czy restauracja — w każdym z tych miejsc potrzebujesz profesjonalnych urządzeń dla gastronomii. Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w kuchni oraz gdzie szukać oryginalnego, markowego sprzętu do restauracji.

Własne bistro to marzenie wielu osób. Dzisiaj każdy kto umie i lubi gotować może otworzyć punkt gastronomiczny, w którym będzie karmił swoich gości. Znalezienie odpowiedniego lokalu to pierwszy krok na drodze do realizacji planów. Kolejnym jest aranżacja sali i wyposażenie gastronomii. Ten ostatni punkt to największe wyzwanie, dlatego doradzimy Ci, jakie urządzenia wybrać i gdzie je kupić.

Urządzenia dla gastronomii

Musisz wiedzieć, że urządzenia dla gastronomii to zupełnie inna liga produktów niż te, przeznaczone do użytku domowego. Mają większą moc, są bardziej wydajne, o większej pojemności, projektowane z myślą o intensywnej eksploatacji w trudnych warunkach. Sprzęt gastronomiczny kupuje się w wyspecjalizowanych sklepach. Sklep z wyposażeniem gastronomicznym taki jak Sklep.Technica.pl, ma w swojej ofercie produkty ze stali nierdzewnej, które sprawdzą się do urządzenia zmywalni, pomieszczeń chłodniczych, bufetu, kuchni oraz baru. Urządzenia gastronomiczne pochodzą od znanych producentów, którzy specjalizują się w wyposażeniu zawodowych kuchni.

Co kupisz w sklepie gastronomicznym?

Profesjonalny sklep gastronomiczny to miejsce, gdzie zrobisz kompleksowe zakupy. Zarówno, jeśli wyposażasz swoje bistro, jak również wtedy, gdy modernizujesz zaplecze lub robisz remont sprawdź ofertę sklepu z wyposażeniem gastronomicznym. Znajdziesz w nim:

  • szafy chłodnicze i mroźnicze,

  • lady i witryny,

  • zmywarki,

  • meble cateringowe,

  • sprzęt AGD do obróbki termicznej i mechanicznej,

  • akcesoria barowe,

  • naczynia, sztućce, garnki,

  • piece do pizzy,

  • okapy gastronomiczne.

Wybór konkretnych urządzeń dla gastronomii zależy przede wszystkim od tego, jaki jest charakter Twojej działalności. Trudno wyobrazić sobie wyposażenie cukierni i piekarni bez witryny do eksponowania produktów czy pizzerii bez dobrego pieca konwekcyjno-parowego. W barze niezbędne są akcesoria barmańskie, a w restauracji robot kuchenny i lodówka.

Podstawowe wyposażenie gastronomii

Choć aranżacja i urządzanie restauracji to bardzo indywidualna kwestia, to jednak są sprzęty, które stanowią podstawowe wyposażenie gastronomii. Nie da się otworzyć lokalu bez:

  • mebli ze stali nierdzewnej — blatów do przygotowywania potraw, basenów do zmywania, regałów do układania składników spożywczych,

  • urządzeń chłodniczych — lodówek i zamrażarek, w których przechowuje się żywność wrażliwą na wysokie temperatury, tj. mięsa, ryby,

  • zastawy stołowej — naczyń, na których będą serwowane dania dla gości i sztućców do spożywania potraw,

  • pieca — jedno- lub dwukomorowego do pizzy, pieca konwekcyjno-parowego lub innego, w którym potrawy (ciasta, pieczenie, tarty, zapiekanki) będą poddawane obróbce termicznej.

Pamiętaj również o akcesoriach do utrzymania czystości. Aby doczyścić urządzenia gastronomiczne, musisz sięgnąć po profesjonalne środki — płyny, pasty, proszki, preparaty.

Wyposażenie własnego bistro to spore wyzwanie, zwłaszcza dla osób z niewielkim doświadczeniem w gastronomii. Jednak zakupy w dobrze zaopatrzonym sklepie gastronomicznym pomogą w uporaniu się z tym zadaniem. Kupowanie online to dodatkowa wygoda dla inwestorów i szansa na spore oszczędności finansowe.

Artykuł sponsorowany
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł