Jak wykorzystać czerstwy chleb?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Czerstwy chleb znajduje w kuchni wiele zastosowań. Niektóre z nich wymagają dodatkowej obróbki, ale większość to naprawdę proste propozycje, z których chętnie skorzysta każda gospodyni domowa.

czerstwy chleb
Nie powinniśmy marnować jedzenia, tymczasem okazuje się, że wyrzucamy go coraz więcej. Kupujemy za dużo owoców, warzyw, nabiału, ale też pieczywa. Czerstwy chleb można jednak wykorzystać i wcale nie straci on na smaku. Jak to zrobić? Do czego użyć takie pieczywo, żeby go nie wyrzucać?

Co zrobić z czerstwego chleba?

Często idziemy na łatwiznę, a tymczasem nasze babcie oraz mamy nie wyrzucały jedzenia. One starały się przerabiać je w inny sposób tak, by można było je ponownie wykorzystać.

Jednym ze sposobów na czerstwy chleb, jest zmielenie suchego chleba w maszynce do mięsa. Uzyskamy dzięki temu bułkę tartą, którą będzie można wykorzystać do panierowania koletów schabowych.
Suchy chleb wystarczy też zamoczyć w mleku, a później dodać go do kotletów mielonych.

Co jeszcze można zrobić ze starego chleba?

Kto nie lubi zupy z grzankami, niech pierwszy podniesie rękę! A takie grzanki można zrobić w bardzo prosty sposób i będą dużo smaczniejsze od tych sklepowych. Czerstwy chleb kroimy w kosteczkę, umieszczamy na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pieczemy około 10 minut. Grzanki można wcześniej obsypać ulubionymi przyprawami - na przykład suszonym czosnkiem, czy jakąś mieszanką ziół.
Tak przygotowane pieczywo, można również zajadać z masełkiem czosnkowym własnej roboty. To naprawdę pyszna opcja.
A co jeszcze można zrobić z czerstwego chleba? Przeczytaj w galerii!

Zobacz też:
Dlaczego warto jeść łososia? 3 przepisy.
Zdrowe śniadanie - 3 pyszne, śniadaniowe przepisy.
Sałatka z makaronem w 3 odsłonach.

Źródło: pl.freepik.com
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie