Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Kuchnia Wtorek, 26 listopada 2019
Oceń:
4 / 7 głosów

czerstwy chleb
Nie powinniśmy marnować jedzenia, tymczasem okazuje się, że wyrzucamy go coraz więcej. Kupujemy za dużo owoców, warzyw, nabiału, ale też pieczywa. Czerstwy chleb można jednak wykorzystać i wcale nie straci on na smaku. Jak to zrobić? Do czego użyć takie pieczywo, żeby go nie wyrzucać?

Czerstwy chleb znajduje w kuchni wiele zastosowań. Niektóre z nich wymagają dodatkowej obróbki, ale większość to naprawdę proste propozycje, z których chętnie skorzysta każda gospodyni domowa.

Co zrobić z czerstwego chleba?

Często idziemy na łatwiznę, a tymczasem nasze babcie oraz mamy nie wyrzucały jedzenia. One starały się przerabiać je w inny sposób tak, by można było je ponownie wykorzystać.

Jednym ze sposobów na czerstwy chleb, jest zmielenie suchego chleba w maszynce do mięsa. Uzyskamy dzięki temu bułkę tartą, którą będzie można wykorzystać do panierowania koletów schabowych.
Suchy chleb wystarczy też zamoczyć w mleku, a później dodać go do kotletów mielonych.

Co jeszcze można zrobić ze starego chleba?

Kto nie lubi zupy z grzankami, niech pierwszy podniesie rękę! A takie grzanki można zrobić w bardzo prosty sposób i będą dużo smaczniejsze od tych sklepowych. Czerstwy chleb kroimy w kosteczkę, umieszczamy na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pieczemy około 10 minut. Grzanki można wcześniej obsypać ulubionymi przyprawami - na przykład suszonym czosnkiem, czy jakąś mieszanką ziół.
Tak przygotowane pieczywo, można również zajadać z masełkiem czosnkowym własnej roboty. To naprawdę pyszna opcja.
A co jeszcze można zrobić z czerstwego chleba? Przeczytaj w galerii!

Zobacz też:
Dlaczego warto jeść łososia? 3 przepisy.
Zdrowe śniadanie - 3 pyszne, śniadaniowe przepisy.
Sałatka z makaronem w 3 odsłonach.

Z czerstwego pieczywa można przygotować tosty. Chleb w tosterze i tak dość mocno się spieka, a w tym przypadku w pewnym sensie odzyska on swoją świeżość. Po wyjęciu z toster smarujemy go masłem i układamy na nim ulubione dodatki. Świetnie smakuje również na słodko, z dżemem lub miodem.

Źródło: pl.freepik.com