Nie powinniśmy marnować jedzenia, tymczasem okazuje się, że wyrzucamy go coraz więcej. Kupujemy za dużo owoców, warzyw, nabiału, ale też pieczywa. Czerstwy chleb można jednak wykorzystać i wcale nie straci on na smaku. Jak to zrobić? Do czego użyć takie pieczywo, żeby go nie wyrzucać?
Czerstwy chleb znajduje w kuchni wiele zastosowań. Niektóre z nich wymagają dodatkowej obróbki, ale większość to naprawdę proste propozycje, z których chętnie skorzysta każda gospodyni domowa.
Co zrobić z czerstwego chleba?
Często idziemy na łatwiznę, a tymczasem nasze babcie oraz mamy nie wyrzucały jedzenia. One starały się przerabiać je w inny sposób tak, by można było je ponownie wykorzystać.
Jednym ze sposobów na czerstwy chleb, jest zmielenie suchego chleba w maszynce do mięsa. Uzyskamy dzięki temu bułkę tartą, którą będzie można wykorzystać do panierowania koletów schabowych.
Suchy chleb wystarczy też zamoczyć w mleku, a później dodać go do kotletów mielonych.
Co jeszcze można zrobić ze starego chleba?
Kto nie lubi zupy z grzankami, niech pierwszy podniesie rękę! A takie grzanki można zrobić w bardzo prosty sposób i będą dużo smaczniejsze od tych sklepowych. Czerstwy chleb kroimy w kosteczkę, umieszczamy na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pieczemy około 10 minut. Grzanki można wcześniej obsypać ulubionymi przyprawami - na przykład suszonym czosnkiem, czy jakąś mieszanką ziół.
Tak przygotowane pieczywo, można również zajadać z masełkiem czosnkowym własnej roboty. To naprawdę pyszna opcja.
A co jeszcze można zrobić z czerstwego chleba? Przeczytaj w galerii!
Zobacz też:
Dlaczego warto jeść łososia? 3 przepisy.
Zdrowe śniadanie - 3 pyszne, śniadaniowe przepisy.
Sałatka z makaronem w 3 odsłonach.