Nie masz pomysłu na obiad z resztek? Przeczytaj!

Przejdź do galerii zdjęć
Statystyki mówią, że wyrzucamy coraz więcej jedzenia. Dzieje się tak, gdyż często robimy nieprzemyślane zakupy spożywcze. Nie idziemy do sklepu z listą i dopiero na miejscu zastanawiamy się, co można ugotować z produktu, który kusi nas promocją, a jak się później okazuje, ma też krótki termin przydatności.
Co to jest recykling jedzeniowy? Recykling jedzeniowy to nowy trend, który pozwala nie marnować jedzenia. Załóżmy, że twoja lodówka jest prawie pusta, ale masz w niej jeszcze kilka produktów, z których teoretycznie można wyczarować coś smacznego. Gospodyni domowa, która może się pochwalić sporą kreatywnością, nie będzie miała problemu z wymyśleniem nowego dania, ale ta pani domu, która ma kreatywność na wyczerpaniu, może mieć z tym problem. Jak nie marnować jedzenia? Zanim podpowiemy Wam jak zrobić obiad z resztek, damy kilka wskazówek odnośnie przechowywania jedzenia i kupowania go w taki sposób, by niczego nie zmarnować. Zanim wybierzesz się na zakupy, koniecznie zrób w domu listę posiłków na cały tydzień. Później sprawdź jakich produktów do ich przygotowania Ci brakuje, a następnie zapisz je wszystkie na oddzielnej kartce. W sklepie sięgaj WYŁĄCZNIE po produkty z listy. Jeśli kupiłaś więcej warzyw czy owoców, pamiętaj, że możesz je zamrozić. Tak samo mięso, czy na przykład żółty ser. Jeżeli używasz mało śmietany, kupuj mniejsze opakowania, bo te duże, po otwarciu trzeba spożyć jak najszybciej. Zawsze sprawdzaj datę ważności produktów i wybieraj tylko te najświeższe (na sklepowych półkach stoją zwykle bardziej z tyłu). Nie wylewaj rosołu. Zrób z niego pomidorową, a z mięsa od rosołu i włoszczyzny kotleciki. Kombinuj. Nie marnuj. A co zrobić na obiad z resztek?
Zobacz galerię zdjęć: obiad z resztek
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł