Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Zdiagnozowano u Ciebie refluks? Musisz pilnować diety
Refluks dotyka sporej części populacji. Często bywa mylony ze zwykłą niestrawnością, jednak trzeba pamiętać o tym, że nieleczony refluks żołądkowy może nieść ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych. Na szczęście, można z nim umiejętnie walczyć. Na przykład dietą.
Nie myśl, że refluks Cię nie dotyczy
Przyjmuje się, że w gronie państw wysoce uprzemysłowionych z tym schorzeniem boryka się nawet 20% populacji. To ogromny odsetek populacji, który dość dobrze pokazuje, że na dobrą sprawę możemy określić tę przypadłość mianem choroby cywilizacyjnej. Choroba refluksowa to tak naprawdę zespół objawów, które mogą być dodatkowo potęgowane przez choroby współistniejące. Właśnie dlatego dieta przy refluksie odgrywa bardzo dużą rolę i nie wolno jej lekceważyć. Ważną kwestią, na którą słusznie zwraca uwagę dietetyk, Michał Wrzosek, jest niejednoznaczność preferencji żywieniowych w tej chorobie: [...] Istnieją co prawda ogólne wytyczne, jednak stanowią one raczej wskazanie, które produkty sprawdzić w pierwszej kolejności, ale nie oznaczają, że każdy powinien wszystkie te produkty wykluczyć. U osób dorosłych dieta nie ma na celu wyleczenia przyczyn refluksu, a wykazuje raczej działanie objawowe. Przy odpowiedniej diecie i stylu życia możesz w ogólnie nie odczuwać objawów, jednak zawsze będą potrawy, do których nigdy nie będziesz mógł wrócić bez nawrotu refluksu [...] To ważny głos, który pokazuje, że leczenie tej choroby zakłada wyrobienie sobie właściwych nawyków żywieniowych. Refluks może być dodatkowo potęgowany przez choroby współistniejące, w tym cukrzycę, złe odżywianie oraz nadużywanie alkoholu. Swoją rolę odgrywa też nadciśnienie tętnicze, doustne przyjmowanie leków antykoncepcyjnych, a nawet choroby płuc. Wskazanym byłoby więc, aby w razie wystąpienia przewlekłej zgagi udać się do lekarza prowadzącego i zrobić komplet badań, który pomoże ustalić, czy gdzieś w tle nie rozwijają się jakieś groźne choroby współistniejące. Zawsze lepiej wyeliminować potencjalne schorzenia na początku, przed rozpoczęciem zażywania leków lub rozpoczęciem diety.Zasady żywienia przy refluksie
Lista obostrzeń jest długa, jednak nie oznacza to, że osoba zmagająca się z refluksem żołądka musi żyć o „chlebie i wodzie”. W wielu przypadkach wystarczy bowiem ograniczenie złych nawyków żywieniowych. Zwłaszcza jeśli charakterystyczne pieczenie w przełyku pojawia się tylko po poszczególnych posiłkach jak na przykład po zjedzeniu fast-foodu czy pieczonego na głębokim tłuszczu kotleta. Sporo może dać sama zmiana w sposobie przygotowywania jedzenia. Znacząco pomaga przestawienie się na gotowanie na parze czy pieczenie w folii. Osoby, które uwielbiały jeść w pozycji leżącej, powinny zdecydować się na zmianę swoich preferencji. Udowodniono, że refluks częściej dotyka wszystkich tych, którzy jedzą duże, syte posiłki właśnie w ten sposób. Kolejna kwestia to przytoczona w poprzednim akapicie wielkość posiłków. Trzy duże posiłki to nie jest dobry pomysł dla chorujących na refluks. Porcje powinny być mniejsze, a spożywane częściej. Dobrym wariantem wydaje się pięć dobrze rozłożonych w czasie posiłków, z których ostatni powinien mieć miejsce nie później niż na trzy godziny przed pójściem spać.Co można jeść przy refluksie żołądka?
Przede wszystkim, trzeba pilnować swojego bilansu kalorycznego, więc nie należy odstawiać mięs. Jednak te muszą być gotowane na parze. Wskazane są chude mięsa jak cielęcina, a także wysokiej jakości wędliny na czele z polędwicą oraz delikatnymi szynkami. Wiele osób rekomenduje też wprowadzenie do diety raz na jakiś czas wołowiny. Jeśli nie występują choroby towarzyszące, jak choćby skaza białkowa, mile widziane są też jogurty czy kefiry. Warto też podkreślić dobroczynne działanie marchwi, buraków, szpinaku oraz kalafiora. Te warzywa zdecydowanie powinny znaleźć się w menu dla osób z refluksem żołądka. Spore ograniczenia dotyczą słodyczy oraz napojów sztucznie słodzonych. Z tych ostatnich najlepiej byłoby zrezygnować. Po stronie słodkości dieta przy refluksie żołądkowym dopuszcza m.in. ciasta biszkoptowe oraz ciasta na drożdżach, jednak z tymi należy zachować umiar. Warto zrezygnować z napojów gazowanych, kawy oraz mocnej czarnej herbaty. Najwyżej na liście zakazów powinien znajdować się alkohol, który w wielu przypadkach może być wręcz katalizatorem, który wyzwala refluks żołądkowo-przełykowy. Osoba chora na refluks powinna też uważać na soki z grejpfruta, cytryny i pomidora. Ich skład może działać drażniąco, co sprawi, że stężenie odczynu kwaśnego w żołądku wzrośnie. A stąd już tylko krok do charakterystycznego uczucia dyskomfortu i pieczenia oraz możliwego nasilenia się objawów refluksu, których pozbycie się prędzej czy później będzie wymagało wprowadzenia nieco bardziej rygorystycznych zasad żywienia lub lekarstw.Artykuł sponsorowany
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Refluks - objawy, które musisz rozpoznać
Czy często odczuwasz pieczenie w przełyku? Czy masz dolegliwości żołądkowe, takie jak zgaga i nudności? Jeśli tak, możesz cierpieć na refluks. Refluks żołądkowo-przełykowy, znany również jako GERD (gastroesophageal reflux disease), to powszechna dolegliwość, która dotyka wiele osób na całym świecie. W tym artykule dowiesz się więcej o objawach refluksu i jak możesz go skutecznie leczyć.
Cierpisz na refluks? Tych produktów absolutnie unikaj!
Refluks żołądkowo-przełykowy, znany również jako zgaga, to dolegliwość, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Objawia się ona uczuciem pieczenia w klatce piersiowej, zgagą i dyskomfortem.
Jaką dietę stosować przy refluksie?
Refluks przełykowo-żołądkowy to jedna z najczęstszych dolegliwości przewodu pokarmowego w państwach wysoko rozwiniętych. Refluks występuje po zjedzeniu tłustego posiłku lub wypiciu alkoholu. Nieleczone schorzenie prowadzi do uszkodzenia przełyku, przewlekłego stanu zapalnego, a następnie do rozwoju nowotworów.