Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dlaczego warto jeść buraki? 3 przepisy na dania z buraka
Przejdź do galerii zdjęć
Czerwony burak - zwany burakiem ćwikłowym - wciąż jest jeszcze przez wielu niedoceniany. A szkoda, bo jest to świetne źródło zarówno naszego zdrowia, jak i urody. Z buraka można zrobić w zasadzie wszystko, zaczynając od lubianego przez wielu soku, po pyszną zupę czy też ciasto. W dodatku Polska, jako jeden z największych producentów tego warzywa, może zagwarantować konsumentom bardzo niskie ceny.
Buraki czerwone - dlaczego warto je jeść? Przede wszystkim warto tutaj zwrócić uwagę na kaloryczność tego warzywa. Burak ma tylko 38 kalorii w 100 gramach. Łatwo więc policzyć, że to tylko 250 kcal na kilogram tego warzywa. Buraki czerwone podnoszą odporność organizmu, więc warto zajadać się nimi szczególnie w czasie, gdy podatność na zarażenia wzrasta. Warzywo to też skutecznie obniża ciśnienie i może pomóc łagodzić wszelkie problemy żołądkowe. Buraki czerwone - ciekawostki Czy Wiesz, że buraki barwią mocz na różowo? A w starożytności jadano wyłącznie ich liście, za to korzenie były lekarstwem na ból głowy, a także zębów. Jedzenie buraków hamuje apetyt na słodkości i wspomaga wydalanie toksyn z organizmu. A co pysznego można przygotować z tego warzywa?
Zobacz galerię zdjęć: co zrobić z buraków
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł