Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Co to jest tofu? Czy Wiesz jak je jeść?
Próbowaliście kiedyś tofu? Jeśli trafiłyście na nie u kogoś, kto nie ma pojęcia jak je dobrze przygotować, to najprawdopodobniej więcej nie chcieliście po nie sięgać. A szkoda. I to bardzo, bo tofu jest bardzo odżywcze – to po pierwsze. A po drugie może naprawdę wspaniale smakować i udawać mięso. Czym jest tofu? Jak je przyrządzić, by naprawdę smakowało?
Tofu dla wegan
Weganie uwielbiają tofu i jeśli tylko nie mają uczulenia na soję, jedzą je nawet codziennie, gdyż jest ono świetnym substytutem zarówno mięsa, jak i nabiału. Są jednak również przeciwnicy tofu, którzy go wręcz nie znoszą, albo nie dają mu drugiej szansy po tej pierwszej, totalnie spalonej. A czym tak naprawdę jest tofu? Otóż tofu to sojowy twarożek, albo bardziej SER, gdyż występuje w bardzo zwartej postaci. Tofu jest świetnym źródłem białka, dlatego jest wspaniałym produktem szczególnie dla wegan, którzy mogą mieć w swojej diecie niedobory tego składnika odżywczego. Tofu zawiera także sporą ilość wapnia, no i nie zawiera cholesterolu. Wydawać by się mogło również, że tofu jest znacznie delikatniejsze dla naszego żołądka niż rośliny strączkowe. To świetnie urozmaicenie diety, nie tylko dla wegan czy wegeterian, jednak też nie można go jeść bez ograniczeń. Dwie, max trzy porcje dziennie produktów sojowym to wystarczająca ilość.Jakie są smaki tofu?
Ci, którzy trafili na fotu po raz pierwszy i postanowili zjeść je „prosto z opakowania” niekoniecznie musieli je pokochać. Naturalne tofu to jego najpopularniejsza wersja. Jest jeszcze wędzone, marynowane i z dodatkiem ziół. Tak naprawdę to każdy rodzaj tofu różni się głównie smakiem. Naturalne tofu ma mocny posmak soi, ale da się go zniwelować skrapiając plastry tofu sokiem z cytryny, czy pomarańczy. Tofu wędzone to prawdziwa poezja smaku. Warto skropić je sosem sojowym i przesmażyć na suchej patelni. Cud, miód, malinki..A co można zrobić z tofu?
Całkiem sporo. Jeśli macie ochotę na tortillę a’la kebab, to warto osypać tofu przyprawą do kebaba, pokroić je na mniejsze kawałki (paski) i przesmażyć na suchej patelni. A później zawinąć w tortillę razem z warzywami i ulubionym sosem. Z tofu można też wyczarować pyszny tofurnik – który smakuje bardzo podobnie do sernika. A wybierając odpowiednie przyprawy i dobrze rozdrabniając tofu, można usmażyć z niego tofucznicę, która w smaku do złudzenia przypomina prawdziwą jajecznicę. Tofu to wspaniały produkt, dający wiele możliwości kulinarnych. Naprawdę można zastąpić nim mięso, wystarczy jedynie wykorzystać odpowiednie przyprawy. Spróbujecie?Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Przygotuj smakowite tofu w marynacie BBQ: prosty przepis!
Jeśli jesteś miłośniczką tofu i kochasz smak grillowanych potraw, to tofu w marynacie BBQ jest idealnym daniem dla Ciebie. Ta pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsa jest pełna białka roślinnego i ma wiele korzyści dla zdrowia. Sprawdź, jak przygotować tofu w marynacie BBQ!
Co to jest tofu?
Czy słyszałaś już o tofu? To popularne danie, które pochodzi głównie z krajów azjatyckich, ale zyskuje coraz większą popularność również w Europie. Jeśli jeszcze nie wiesz, czym jest tofu i dlaczego warto je włączyć do swojej diety, to ten artykuł jest dla Ciebie!
Chińskie tofu z warzywami: Sekret kuchni azjatyckiej
Chińskie tofu z warzywami to smaczne i zdrowe danie, które jest popularne zarówno w kuchni chińskiej, jak i wśród miłośników wegetariańskiej kuchni z całego świata. Tofu, będące głównym składnikiem tego dania, jest bogate w białko roślinne i jest doskonałym źródłem składników odżywczych. W połączeniu z różnorodnymi warzywami, chińskie tofu staje się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.