Imprezowe menu – pomysły na przekąski na sylwestra i nie tylko

Pewnie większość z Was ma już swoje sylwestrowe menu, ale z pewnością są wśród Was też tacy, którzy gotowanie zostawiają sobie na sam koniec. Tak samo jak listę zakupów. Dziś chcemy zaproponować Wam imprezowe menu, które sprawdzi się nie tylko na Sylwestra.

Imprezowe menu – co podać na sylwestra?

A może by tak.. ziemniaki? Wiadomo, że w sylwestrową noc najlepiej sprawdzają się wszelkie przekąski na zimno, ale gdy spędzamy ten wieczór w towarzystwie kolorowych drinków, dobrze byłoby dostarczyć organizmowi też jakiś ciepły posiłek. Można przygotować rosół, czy barszcz, albo flaki. Ale my stawiamy w tym roku na ziemniaki. Zrobicie z nich mini placuszki ziemniaczane. Przepis na nie zna chyba każdy i nie trzeba go tutaj przytaczać. Proponujemy jednak podać je z twarożkiem wymieszanym ze śmietaną i szczypiorkiem, czyli z tak zwanym gzikiem. Ziemniaki warto podać pod jeszcze jedną postacią. Gotujemy je w mundurkach, następnie przekrajamy na pół. Wydrążamy środek. Gotujemy czerwoną soczewicę, dobrze ją przyprawiając. Na patelni podsmażamy boczek. Mieszamy ze sobą boczek, soczewicę i środki z ziemniaków. Przyprawiamy. Nadziewamy wydrążone ziemniaki przygotowanym farszem. Na wierzch kładziemy po plasterku mozzarelli i pieczemy wszystko w 180 stopniach przez około 45 minut.

Imprezowe menu - sałatki

Na sylwestrowym stole nie może też zabraknąć sałatek. Proponujemy sałatkę gyros, którą znają i lubią prawie wszyscy. Warto też zrobić sałatkę na krakersach. Układamy warstwę krakersów na blaszce. Rozsmarowujemy na niej warstwę tuńczyka w sosie własnym zmieszanego ze sporą ilością majonezu i pokrojonym drobno ogórkiem konserwowym. Później znów warstwa krakersów. Na to starty, żółty ser z majonezem. Krakersy. Pokrojone drobno białko jajka z majonezem. Wierzch posypujemy pokruszonym żółtkiem i szczypiorkiem. Ta sałatka to hi każdej imprezy. Polecamy również sałatkę z tortelini. Będzie potrzebne opakowanie tego makaronu – z szynką lub z serem. Czerwona papryka, szczypiorek, szynka drobiowa, puszka kukurydzy, majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy (oczywiście wcześniej kroimy poszczególne dodatki). Sałatka najlepsza jest gdy trochę odstoi.

Imprezowe menu – ciasto francuskie

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny półprodukt, z którego można wyczarować świetne przekąski imprezowe. Można je pokroić w cienkie paseczki i owinąć nimi kabanosy. Po czym posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Można też tymi paseczkami owijać małe kuleczki z mięsa mielonego. Ciasto francuskie sprawdzi się też jako spód do tarty. Najpierw podpiekamy je delikatnie w piekarniku, a później wykładamy na nie ulubione dodatki. Na przykład pieczarki i kurczaka. Zalewamy wszystko jogurtem wymieszanym z jajkami, na wierzchu układamy mozzarellę i pieczemy przed około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z ciasta francuskiego można również zrobić mini pizze, albo zapiec w nich tradycyjne parówki – to przekąska uwielbiana szczególnie przez dzieci. Dobre jedzenie na sylwestrowym stole to podstawa. Ale tak naprawdę, to w tym wszystkim liczy się najbardziej dobra zabawa i towarzystwo, z którym chce się spędzać czas. Życzymy Wam szampańskiej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku.  
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł