Ocet jabłkowy na odchudzanie – hit czy kit?

Choć ostatnio zima nas nie oszczędza i chyba w całej Polsce leży śnieg, to wiele osób myśli już o zbliżającej się wiośnie. Wiosną wszystko budzi się do życia. Jednak z powodu pandemii koronawirusa, zimowe zasiedzenie chyba wszystkim dało się we znaki. Przydałoby się zrzucić trochę zbędnego ciała, prawda? Tylko od czego zacząć? Może ocet jabłkowy na odchudzanie? Jak pić ocet jabłkowy i czy rzeczywiście może być z niego tyle korzyści? Zobaczcie!

Ocet jabłkowy właściwości

Octu jabłkowe używano już w starożytności. Ma on na tyle bogaty skład, że zasługuje na uwagę. Przy zakupie octu jabłkowego warto zwrócić uwagę na to, czy był naturalnie fermentowany – takie informacje muszą być dostępne na etykiecie. Dobry ocet jabłkowy jest też niefiltrowany i niepasteryzowany. Musi być też naturalnie mętny. Nie powinien zawierać konserwantów i barwników oraz żadnych, sztucznych dodatków. A jakie jest jego zastosowanie?
  • Ocet jabłkowy na infekcje - ogranicza infekcje bakteryjne w przewodzie pokarmowym.
  • Ocet jabłkowy dla cukrzyków – pomaga łagodzić przebieg cukrzycy, a nawet zapobiega jej powstawaniu.
  • Może obniżyć cholesterol i dba o odpowiednie ciśnienie.
  • Ocet jabłkowy na odchudzanie – jest świetnym, skutecznym dodatkiem przy diecie redukcyjnej.
  • Może być naturalnym probiotykiem.
  • Skutecznie podnosi odporność.
  • Wspomaga leczenie refluksu.
  • Wspomaga leczenie dolegliwości bólowych o różnym natężeniu.

Jak pić ocet jabłkowy?

Jedną do dwóch łyżek octu jabłkowego powinno się rozcieńczyć w szklance letniej wody. Taką miksturę należy pić na czczo, najlepiej rano, ale można też drugi raz, przed jakimś głównym posiłkiem. Choć ocet jabłkowy na odchudzanie jest skuteczny, to jednak należy pamiętać, że nie wystarczy on w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Owszem, wspomaga on odchudzanie, natomiast aby stracić nadmiar ciała należy wejść na deficyt kaloryczny. Podstawą jest zdrowa dieta, a także ujemny bilans energetyczny. No i ruch.

Domowy ocet jabłkowy – jak zrobić?

Najpierw należy zaopatrzyć się w jabłka. Kilogram jabłek. Trzeba je dokładnie umyć, następnie osuszyć i odkroić wszystkie miejsca, która wyglądają na choćby delikatnie nadpsute. Jabłka kroimy i wrzucamy do wielkiego słoja, a później wszystko zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem. Wystarczy litr wody i 5 łyżek cukru. Na wieczko słoika zakładamy gazę i opasamy ją gumką.  Słoik odkładamy w chłodne i ciemne miejsce. Należy dbać o to, aby jabłka wciąż były w wodzie – inaczej może pojawić się pleśń. Warto przemieszać wszystko raz dziennie łyżką. W momencie gdy na wodzie przestają się pojawiać bąbelki i przestaje się ona pienić, można uznać iż ocet jabłkowy jest gotowy i zdatny do spożycia.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł