Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Pokrzywa zwyczajna - właściwości i zastosowanie lecznicze
Pokrzywę naprawdę można polubić. Mało tego – polubić ją WARTO. Ma ona bardzo rozbudowane właściwości, ale mało kto je zna, choć chyba nie ma osoby, która nie wiedziałaby jak wygląda pokrzywa zwyczajna. Dziś opowiemy Ci o niej trochę więcej.
Pokrzywa zwyczajna – co o niej wiadomo?
Pewnie przynajmniej raz w życiu poparzyłaś się liściem pokrzywy. To nieprzyjemne doznanie mogło sprawić, że zaczęłaś omijać te rośliny szerokim łukiem. A szkoda, bo pokrzywa może przynieść dużo dobrego dla Twojego zdrowia. Jeśli masz ogród lub sad doskonale Wiesz, że bardzo trudno jest pozbyć się z niego pokrzywy zwyczajnej. Te rośliny mogą rosnąć w tym samym miejscu nawet przed 50 lat. W dodatku mogą z nich wyrosnąć prawdziwe „potwory”, gdyż przy dobrych warunkach dorastają aż do 150 cm.Pokrzywa zwyczajna – właściwości
Swego czasu prawie każda gospodyni domowa gotowała zupę z pokrzywy. Aktualnie bardziej popularna jest pokrzywa do picia, która ma doskonały wpływ między innymi na nasze włosy. Pokrzywą zajadają się też zwierzęta, gdyż jest ona dodawana do karmy dla nich. Można ją też często znaleźć w składzie różnych kosmetyków. Jakie właściwości ma pokrzywa zwyczajna?- Potrafi zdziałać cuda w kwestii walki z alergiami,
- Obniża poziom cholesterolu we krwi,
- Redukuje wszelkie stany zapalne,
- Rozszerza naczynia krwionośne,
- Skutecznie obniża ciśnienie krwi,
- Łagodzi bóle,
- Obniża poziom chlorku wodoru i mocznika
- Zmniejsza ilość wypadających włosów.
Pokrzywa do picia – jak zrobić syrop z pokrzywy?
Zaopatrz się w rękawice i świeżo po deszczu wybierz się na zbiory pokrzywy. Następnie umyj je i osusz na bawełnianej ściereczce, lub na ręczniku papierowym. Pędy pokrzywy zwyczajnej siekamy nożem i układamy w słoju warstwami – raz pokrzywa, raz cukier. Każdą taką warstwę trzeba mocno ubić. Na koniec dosypujemy cukier, zakręcamy słoik, owijamy go szarym papierem i kładziemy gdzieś w ciepłym miejscu. Na drugi dzień odkręcamy słój, dosypujemy więcej cukru i znów wszystko ubijamy. Robimy tak dokładnie przez tydzień. Następnie odstawiamy słów na kolejne 3 tygodnie i po tym czasie odcedzamy wszystko przez gazę. Na koniec dodajemy naturalny miód – na oko. Trzeba dolać go tyle, aby syrop miał gęstą konsystencję. Pijemy po łyżce syropu z pokrzywy 3 razy dziennie – najlepiej rozcieńczać go w wodzie. A co daje nam taka mieszanka?- To skarbnica witamin: Głównie C, z grupy B, kwasu foliowego, miedzi i żelaza.
- Dzieci, pijące regularnie syrop z pokrzywy szybko odzyskują siły po chorobie, nie mają problemów z brakiem apetytu i dbają o swoją odporność.
- Syrop z cebuli oczyszcza organizm z toksyn.
- Ważnym punktem jest też to, że pokrzywa na włosy daje doskonały efekt.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Minusy picia pokrzywy: Czy napar z pokrzywy zawsze jest zdrowy?
Czy wiesz, że pokrzywa zwyczajna jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół leczniczych? Napar z pokrzywy może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, ale jak każdy inny produkt, ma również swoje minusy. Przed rozpoczęciem regularnego picia naparu z pokrzywy, warto znać przeciwwskazania i ograniczenia związane z jego spożyciem. W tym artykule dowiesz się o potencjalnych minusach picia pokrzywy i kiedy powinieneś unikać tego naparu.
Pokrzywa - nieoceniony skarb natury
Pokrzywa jest często uważana za niechciany chwast, który pojawia się na łąkach i w lasach. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że pokrzywa ma wiele cennych właściwości zarówno dla zdrowia, jak i urody. W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach zdrowotnych i kosmetycznych pokrzywy.
Sok z pokrzywy jest bardzo zdrowy. Nie każdy jednak może go pić
Sok z pokrzywy to napój, który cieszy się popularnością ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Jednak nie każdy może go spożywać. Istnieją grupy osób, które powinny zachować ostrożność lub całkowicie unikać tego napoju.