Czarnuszka - właściwości lecznicze, zastosowanie. Jak jeść czarnuszkę?

Czarnuszka siewna nazywana jest także “złotem faraonów”. Jej cudowne właściwości znane były już w starożytności. Obecnie staje się coraz bardziej popularna. Wszystko dzięki temu, że jest pomocna w leczeniu wielu chorób, np. astmy. Świetnie sprawdza się też wspomagająco w leczeniu alergii.

Czarnuszka siewna — pochodzenie, uprawa

Czarnuszka siewna jest niewielką rośliną z rodziny astrowatych. Początkowo uprawiana była przede wszystkim w południowo-wschodniej Azji i Azji Mniejszej. Jednak teraz hoduje się ją nawet w Polsce. Jej uprawa nie jest skomplikowana. Roślina ta wymaga przede wszystkim słonecznego stanowiska oraz wilgotnej gleby. Nasiona czarnuszki wysiewa się bezpośrednio do gruntu na początku kwietnia na głębokości 1,5 centymetra. Rozstaw rzędów powinien wynosić około 40 centymetrów. Zaczyna schodzić po 14 dniach. Pamiętaj, że czarnuszka bardzo źle znosi przesadzanie.
zdjęcie ilustrujące/Canva

Czarnuszka — właściwości lecznicze i zdrowotne

Czarnuszka już od dawna znana jest w medycynie naturalnej. Wiadomo, że przynosi świetne efekty w walce z cukrzycą i z nadciśnieniem. Ponadto pomaga zmniejszać objawy astmy oraz alergii. Wiele wskazuje na to, że łagodzi też stany depresyjne. Warto stosować czarnuszkę także w walce z przeziębieniem — łagodzi kaszel i katar. Najlepiej przyjmować ją w formie oleju — łyżeczka 2x dziennie. Można także w formie naparu 1-2 razy dziennie.

Jak jeść czarnuszkę?

Czarnuszka ma szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa. Najczęściej dodaje się ją do chleba. Jednak jest też idealnym składnikiem past oraz doskonałym dodatkiem do sałatek. Zdarza się, że używa się jej również do mięs i zup. Idealnie komponuje się z innymi przyprawami, np. kolendrą, zielem angielskim, tymiankiem, kminkiem czy ze słodką papryką.
zdjęcie ilustrujące/Canva

Olej z czarnuszki — zastosowanie

Olej z czarnuszki ma bardzo szerokie zastosowanie. Używa się go nie tylko w takich dziedzinach jak medycyna naturalna. Znajduje swoje zastosowanie także w kuchni oraz w kosmetyce. Wbrew pozorom jest świetnym kosmetykiem (niektórych drażni jego charakterystyczny zapach). Pomaga poprawić kondycję skóry i zachować jej młody wygląd.

Czarnuszka – przeciwwskazania, skutki uboczne

Nie ma większych przeciwwskazań w używaniu tej rośliny. Pamiętaj jednak, że czarnuszka w czasie ciąży może okazać się niebezpieczna. Powoduje bowiem skurcze macicy, co może skutkować poronieniem lub innymi komplikacjami. Nie powinno się jej podawać także u dzieci poniżej 3. roku życia. Co więcej, nadmierne spożywanie nasion tej rośliny lub oleju z nich może powodować niedociśnienie. Dlatego lepiej skonsultuj się z lekarzem, zanim zaczniesz używać jej systematycznie.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł