Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Czarnuszka - właściwości lecznicze, zastosowanie. Jak jeść czarnuszkę?
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czarnuszka siewna nazywana jest także “złotem faraonów”. Jej cudowne właściwości znane były już w starożytności. Obecnie staje się coraz bardziej popularna. Wszystko dzięki temu, że jest pomocna w leczeniu wielu chorób, np. astmy. Świetnie sprawdza się też wspomagająco w leczeniu alergii.
Czarnuszka siewna — pochodzenie, uprawa
Czarnuszka siewna jest niewielką rośliną z rodziny astrowatych. Początkowo uprawiana była przede wszystkim w południowo-wschodniej Azji i Azji Mniejszej. Jednak teraz hoduje się ją nawet w Polsce. Jej uprawa nie jest skomplikowana. Roślina ta wymaga przede wszystkim słonecznego stanowiska oraz wilgotnej gleby. Nasiona czarnuszki wysiewa się bezpośrednio do gruntu na początku kwietnia na głębokości 1,5 centymetra. Rozstaw rzędów powinien wynosić około 40 centymetrów. Zaczyna schodzić po 14 dniach. Pamiętaj, że czarnuszka bardzo źle znosi przesadzanie.zdjęcie ilustrujące/Canva
Czarnuszka — właściwości lecznicze i zdrowotne
Czarnuszka już od dawna znana jest w medycynie naturalnej. Wiadomo, że przynosi świetne efekty w walce z cukrzycą i z nadciśnieniem. Ponadto pomaga zmniejszać objawy astmy oraz alergii. Wiele wskazuje na to, że łagodzi też stany depresyjne. Warto stosować czarnuszkę także w walce z przeziębieniem — łagodzi kaszel i katar. Najlepiej przyjmować ją w formie oleju — łyżeczka 2x dziennie. Można także w formie naparu 1-2 razy dziennie.Jak jeść czarnuszkę?
Czarnuszka ma szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa. Najczęściej dodaje się ją do chleba. Jednak jest też idealnym składnikiem past oraz doskonałym dodatkiem do sałatek. Zdarza się, że używa się jej również do mięs i zup. Idealnie komponuje się z innymi przyprawami, np. kolendrą, zielem angielskim, tymiankiem, kminkiem czy ze słodką papryką.zdjęcie ilustrujące/Canva
Olej z czarnuszki — zastosowanie
Olej z czarnuszki ma bardzo szerokie zastosowanie. Używa się go nie tylko w takich dziedzinach jak medycyna naturalna. Znajduje swoje zastosowanie także w kuchni oraz w kosmetyce. Wbrew pozorom jest świetnym kosmetykiem (niektórych drażni jego charakterystyczny zapach). Pomaga poprawić kondycję skóry i zachować jej młody wygląd.Czarnuszka – przeciwwskazania, skutki uboczne
Nie ma większych przeciwwskazań w używaniu tej rośliny. Pamiętaj jednak, że czarnuszka w czasie ciąży może okazać się niebezpieczna. Powoduje bowiem skurcze macicy, co może skutkować poronieniem lub innymi komplikacjami. Nie powinno się jej podawać także u dzieci poniżej 3. roku życia. Co więcej, nadmierne spożywanie nasion tej rośliny lub oleju z nich może powodować niedociśnienie. Dlatego lepiej skonsultuj się z lekarzem, zanim zaczniesz używać jej systematycznie.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
czarnuszka