Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Tapioka – co to jest, właściwości, witaminy. Do czego stosować tapiokę?
Tapioka jest mączką, którą wytwarza się z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Uzyskuje się ja poprzez zmielenie jej bulwy. Ten produkt skrobiowy jest bogaty w cenne dla naszego zdrowia i samopoczucia witaminy oraz minerały. Co więcej, przydaje się też w kuchni. Można go stosować jako zamiennik dla mniej zdrowych produktów.
Co to jest tapioka i gdzie można ją kupić?
Tapioka to mączka lub też inaczej produkt skrobiowy wytwarzany z manioku (rodzaju egzotycznej rośliny). Tapiokę uzyskuje się przez zmielenie bulwy. Możesz jej używać do zagęszczenia kisieli, musów, puddingów, a także i do sosów. Niektórzy wykorzystują go nawet jako zamiennik dla tradycyjnej mąki. Tapiokę możesz kupić już praktycznie w każdym większym markecie, a także w sklepach ze zdrową żywnością czy w Internecie. Cena za mąkę z bulwy manioku waha się w przedziale od 4 do 11 złotych. Z kolei, jeśli potrzebujesz granulatu manioku, musisz przygotować się na wydatek rzędu 5 - 12 złotych.zdjęcie ilustrujące/Canva
Tapioka – właściwości zdrowotne, przeciwwskazania
Tapioka zawiera w sobie lekkostrawne węglowodany. Co więcej, 100 g tapioki to około 358 kcal. Regularne spożywanie tapioki bardzo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a także:- minimalizuje ryzyko rozwoju osteoporozy
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
- może uchronić przed anemią, a także wzmocnić pracę układu odpornościowego
- minimalizuje ryzyko powstania tak groźnych chorób, jak na przykład rak jelita grubego
- zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów
Skrobia z manioku – witaminy i minerały
Mączka z manioku to źródło witamin, a także minerałów. Znajdziesz w niej np. witaminy - B1, B2, B6, C, PP oraz żelazo, cynk, fosfor, wapń, magnez, a także i potas. Co więcej, zawiera także skrobię oporną, która wspomaga układ pokarmowy.Tapioka w kuchni (na obiad i na deser)
Tapioki można używać w kuchni na rozmaite sposoby, jest bowiem produktem bardzo uniwersalnym. Wykorzystasz ją zarówno do przygotowania dania obiadowego, jak i deseru. Musisz jednak pamiętać o tym, żeby przechowywać ją w suchym miejscu oraz w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pamiętaj też, że wymaga ona długiego gotowania. Przy gotowaniu obiadu przyda Ci się na przykład do zagęszczenia zupy lub sosu. Możesz też przygotować pyszny deser z tapioki w postaci budyniu czy puddingu. Zwróć uwagę na to, żeby przed gotowaniem powinno się ją dobrze namoczyć. Gotujemy ją do czasu, aż perełki nie staną się szkliste.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.