Pasta z makreli – przepis. Szybka pasta z wędzonej ryby

Pasta z makreli to smarowidło, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Można je wykorzystać zarówno do kanapek jak i do krakersów. Ta druga opcja to świetna przekąska na imprezę dla znajomych. W dodatku ta bardzo popularna w Polsce ryba jest też bogata w składniki odżywcze. Jak zrobić pastę z wędzonej makreli i dlaczego warto?

Wędzona makrela – czy jest zdrowa?

Makrela jest niezwykle popularną rybą w naszym kraju. Jest też dość kaloryczna. 100 g mięsa zawiera aż 223 kalorie. Dlatego z całą pewnością powinny jej unikać lub spożywać ją w mniejszych ilościach osoby, które chcą schudnąć. Ryba jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. To one między innymi decydują o jej właściwościach zdrowotnych. Normalizują poziom trójglicerydów we krwi, a także wspomagają serce i naczynia krwionośne. Makrela jest też źródłem białka i aminokwasów egzogennych, np. lizyny, leucyny czy izoleucyny. Co więcej, zawiera w sobie składniki mineralne takie jak selen, fosfor, potas czy wapń. Znajdziesz w niej też witaminę D czy A.

Przepis na pastę z makreli

Pasta z makreli jest pyszna i zdrowa, jednak przy pierwszym etapie jej przygotowywania trzeba się napracować. Ryba wymaga przecież wybrania ości. Później jest już o wiele łatwiej. Składniki
  • 2 makrele wędzone
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • mała cebula lub pół dużej
  • łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  • Makrelę dokładnie obierz z ości i przełóż mięso do miski. Następnie cebulę i ogórki pokrój w drobniutką kosteczkę
  • Połącz składniki i dodaj majonez oraz musztardę. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz zamieszaj
  • Jeśli lubisz pasty w postaci gładkiej masy, możesz całość zmiksować
  • zdjęcie ilustrujące/Canva

    Pasta z makreli z jajkiem – przepis

    Ta pasta z makreli jest idealnym smarowidłem do kanapek dla wszystkich, którzy kochają jajka! Pikantny szczypior dopełnia ten smak. Składniki
  • duża wędzona makrela
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół czerwonej
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżki majonezu
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • pieprzu i sól do smaku
  • Wykonanie
  • Makrelę dokładnie oczyść z ości. Kawałki mięsa umieść w misce i rozgnieć widelcem
  • Jajka ugotowane na twardo obierz i drobno posiekaj nożem. Następnie w małą kosteczkę pokrój ogórki i cebulę. Posiekaj szczypiorek. Wszystkie składniki wsyp do ryby
  • Na koniec dodaj majonez, musztardę oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj
  • Tak przygotowaną pastę możesz podawać od razu, ale smaczna jest też schłodzona w lodówce.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł