Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Pasta z makreli – przepis. Szybka pasta z wędzonej ryby
Pasta z makreli to smarowidło, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Można je wykorzystać zarówno do kanapek jak i do krakersów. Ta druga opcja to świetna przekąska na imprezę dla znajomych. W dodatku ta bardzo popularna w Polsce ryba jest też bogata w składniki odżywcze. Jak zrobić pastę z wędzonej makreli i dlaczego warto?
Wędzona makrela – czy jest zdrowa?
Makrela jest niezwykle popularną rybą w naszym kraju. Jest też dość kaloryczna. 100 g mięsa zawiera aż 223 kalorie. Dlatego z całą pewnością powinny jej unikać lub spożywać ją w mniejszych ilościach osoby, które chcą schudnąć. Ryba jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. To one między innymi decydują o jej właściwościach zdrowotnych. Normalizują poziom trójglicerydów we krwi, a także wspomagają serce i naczynia krwionośne. Makrela jest też źródłem białka i aminokwasów egzogennych, np. lizyny, leucyny czy izoleucyny. Co więcej, zawiera w sobie składniki mineralne takie jak selen, fosfor, potas czy wapń. Znajdziesz w niej też witaminę D czy A.Przepis na pastę z makreli
Pasta z makreli jest pyszna i zdrowa, jednak przy pierwszym etapie jej przygotowywania trzeba się napracować. Ryba wymaga przecież wybrania ości. Później jest już o wiele łatwiej. Składniki- 2 makrele wędzone
- 2 średnie ogórki kiszone
- mała cebula lub pół dużej
- łyżeczka musztardy
- 1,5 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
zdjęcie ilustrujące/Canva
Pasta z makreli z jajkiem – przepis
Ta pasta z makreli jest idealnym smarowidłem do kanapek dla wszystkich, którzy kochają jajka! Pikantny szczypior dopełnia ten smak. SkładnikiObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pasta marchewkowa na dwa sposoby!
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak wykorzystać marchewki w ciekawy sposób? Pasta marchewkowa to doskonałe rozwiązanie! Ta zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pasty może być zarówno pysznym dodatkiem do kanapek, jak i głównym daniem. W tym artykule dowiesz się więcej o przepisach na pastę marchewkową, poradach dotyczących jej przygotowania oraz sposobach podawania.
Pasta dyniowa z żurawiną. Idealna na kanapkę
Pasta dyniowa to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych past do kanapek. Dodatek żurawiny nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu.
Pasta z dyni: Pyszny dip i nie tylko!
Czy wiesz, że pasta z dyni może być idealnym dodatkiem do kanapek na śniadanie lub pysznym dipem na imprezę? Ta smaczna i zdrowa pasta jest łatwa do przygotowania i pełna korzyści zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pastę z dyni, jakie ma właściwości zdrowotne i jak ją podawać. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!