W czym podawać kawy mrożone? Krótki poradnik

W filiżance, kubku, a może w szklance? Wszyscy mamy inne preferencje i przyzwyczajenia, jednak istnieją pewne wytyczne, którymi warto się kierować podczas serwowania kaw na zimno. Dotyczy to zarówno naczyń, jak i akcesoriów i dodatków. Jak podawać kawę mrożoną?

Jak serwować mrożone kawy?

Mrożone latte to kawa, która nie tylko zachwyca smakiem, lecz także cieszy oczy. Należy ją podawać w wysokich, przezroczystych szklankach, aby uwidocznić trzy warstwy napoju, czyli mleko, espresso i piankę. Można wykorzystać te same naczynia, których używamy do przygotowywania gorącego latte czy macchiato. Dobrym wyborem są szklanki termiczne, które świetnie spełniają swoją rolę nie tylko w przypadku ciepłych napojów, np. z kapsułki. Oprócz walorów funkcjonalnych, kawa w takiej szklance wygląda doskonale, niczym zawieszona w powietrzu. W przeciwieństwie do cappuccino, latte charakteryzuje większy stosunek mleka do espresso, dlatego szklanka powinna mieć pojemność 220-250 ml. W zależności od okazji mogą to być eleganckie szklanki lub efektowne słoiczki przeznaczone do napojów. Wybór jest naprawdę duży, dlatego warto zaopatrzyć się w kilka rodzajów naczyń. Na bardziej formalne okazje przydadzą się wysokie szklanki zwężane u dołu, na nóżce, bez dodatkowych ozdób czy aplikacji. Dzięki nim kawa będzie prezentować się jeszcze piękniej, nabierając dodatkowych walorów estetycznych. Szklanka do kawy mrożonej powinna mieć uchwyt, dzięki czemu zimny napój nie będzie nagrzewać się w dłoniach. Niektóre naczynia kojarzą się z wysokimi pucharkami do lodów. Nic dziwnego, mrożone latte czy inne kawy na zimno można wzbogacić o słodkie dodatki, które stworzą z napoju znakomity, elegancki deser.

Z czym podawać kawę na zimno?

Szklanka do kawy mrożonej nie powinna być ciepła (np. wyjęta prosto ze zmywarki), ponieważ może sprawić, że lód w napoju szybciej się rozpuści. W momencie ogrzewania się szklanki krople wody mogą spływać na obrus lub stół. Mrożone latte lub inną mleczną kawę z dodatkiem kostek lodu serwuje się z serwetką oraz długą łyżką, dzięki której będzie możliwe wymieszanie wszystkich składników. Należy pamiętać, że każdą kawę na zimno podaje się ze słomką, co zdecydowanie ułatwia picie napoju z lodem. Mrożone latte doskonale komponuje się z gałką lodów lub bitą śmietaną. Aby kawa była jeszcze bardziej efektowna, można zwieńczyć ją cynamonem, kakao lub wiórkami czekoladowymi. Kawa na zimno świetnie smakuje z kruchym ciasteczkiem ułożonym na spodku. Zwyczajowo do mlecznych kaw nie podaje się ciast z kremem, które mogą być za słodkie i ciężkie w upalne dni.

Savoir-vivre podawania kawy

Jeżeli chcemy być zapamiętani jako gospodarze z klasą, należy zaproponować gościom możliwie jak największy wybór kaw. Jednak nie byle jakich – niewskazana jest kawa rozpuszczalna, lepszym wyborem będzie kawa z ekspresu. Posiadacze ekspresów kapsułkowych, np. Essenza od Nespresso, będą mogli przygotować wiele rodzajów kaw w bardzo krótkim czasie, dzięki czemu goście nie będą musieli długo czekać na swój ulubiony napój. Ponadto warto zainwestować w wysokiej jakości szklanki przeznaczone do kawy, które będą bardzo dobrze prezentować się na stole.
Artykuł sponsorowany
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł