Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Kopytka z serem – przepis. Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?
Tradycyjne kopytka z serem to potrawa w stylu tych: jak u babci czy jak u mamy. Kojarzą się nam z dzieciństwem i ze smakiem prawdziwej, domowej kuchni. Można je zajadać z przeróżnymi dodatkami. Na przykład z tartym parmezanem, czy też z ulubionym sosem – kopytka z serek są wspaniałym dodatkiem do mięs. Natomiast wielbiciele słodkich smaków mogą po prostu posypać je cukrem, albo zjeść kopytka z owocami. W każdym z tych przypadków tworzę one smaczne, pełnowartościowe danie. Jak zrobić te tradycyjne, czyli z ziemniakami? Czy da się też zrobić kopytka bez ziemniaków? Jaki sos do kopytek najlepiej pasuje? Zobacz!
Tradycyjne kopytka
Tradycyjne kopytka, czyli te, których smak pamiętamy z domów naszych babć czy też mam to takie, które zawierają w swoich składnikach ziemniaki. A jak je zrobić? Co będzie potrzebne do ich przygotowania?- Kilogram ziemniaków,
- Średnie jajko
- Mąka pszenna – 2 szklanki, plus trochę do podsypywania
- Pół łyżeczki soli
Kopytka z serem – przepis
Alternatywą do tradycyjnych kopytek, są kopytka z serem, zwane inaczej leniwymi pierogami, bo smak ciasta jest dość podobny, ale wykonuje się je tak szybko, że każdy leniuszek sobie z tym poradzi. Jakie są składniki kopytem z serem?Składniki na kopytka
- Zmielony twaróg – najlepiej półtłusty – 700 gram,
- Średnie jajko,
- 1/2 kilograma mąki pszennej, plus do podsypania,
- Cynamon i słodzidło do smaku
Jak zrobić kopytka z serem
Przygotowanie kopytek z serem jest niezwykle proste. Wystarczy przecisnąć twaróg do miseczki, dodać do niego jajko a także odważoną wcześniej, odpowiednią ilość mąki. Wyrabiamy z tego ciasto. Rolujemy je w wałeczki, jak w przypadku kopytek tradycyjnych – z ziemniakami, a następnie postępujemy tak, jak w przypadku przepisu powyżej. Po ugotowaniu posypujemy cukrem i cynamonem, choć na słono też są świetne.Jaki sos do kopytek
Przygotować kopytka to jedno, a dobrać do nich odpowiedni sos- drugie. Jeśli lubisz kopytka na słodko, to zamiast sosu polecamy użyć gęstego jogurtu z owocami, cukru z cynamonem, albo bitej śmietany – ta wersja z pewnością zasmakuje głównie dzieciom. A co do tradycyjnego sosu, to tak naprawdę do kopytek będzie pasował każdy. Od pieczeniowego, po grzybowy, czy nawet biały z marchewką, groszkiem i mięsem z rosołu.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!