Kopytka z serem – przepis. Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?

Tradycyjne kopytka z serem to potrawa w stylu tych: jak u babci czy jak u mamy. Kojarzą się nam z dzieciństwem i ze smakiem prawdziwej, domowej kuchni. Można je zajadać z przeróżnymi dodatkami. Na przykład z tartym parmezanem, czy też z ulubionym sosem – kopytka z serek są wspaniałym dodatkiem do mięs. Natomiast wielbiciele słodkich smaków mogą po prostu posypać je cukrem, albo zjeść kopytka z owocami. W każdym z tych przypadków tworzę one smaczne, pełnowartościowe danie. Jak zrobić te tradycyjne, czyli z ziemniakami? Czy da się też zrobić kopytka bez ziemniaków? Jaki sos do kopytek najlepiej pasuje? Zobacz!

Tradycyjne kopytka

Tradycyjne kopytka, czyli te, których smak pamiętamy z domów naszych babć czy też mam to takie, które zawierają w swoich składnikach ziemniaki. A jak je zrobić? Co będzie potrzebne do ich przygotowania?
  • Kilogram ziemniaków,
  • Średnie jajko
  • Mąka pszenna – 2 szklanki, plus trochę do podsypywania
  • Pół łyżeczki soli
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Czekamy aż ostygną i gnieciemy je dokładnie. Do miski dodajemy też resztę składników i wyrabiamy w miarę gładkie ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką. Układamy na niej wałeczki z ciasta i wycinamy z nich około dwucentymetrowe kopytka. Każde z nich tniemy na ukos. Zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy na gotującą się małe porcje kopytek. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez około 5 minut, a później wyjmujemy na talerz.

Kopytka z serem – przepis

Alternatywą do tradycyjnych kopytek, są kopytka z serem, zwane inaczej leniwymi pierogami, bo smak ciasta jest dość podobny, ale wykonuje się je tak szybko, że każdy leniuszek sobie z tym poradzi. Jakie są składniki kopytem z serem?

Składniki na kopytka

  • Zmielony twaróg – najlepiej półtłusty – 700 gram,
  • Średnie jajko,
  • 1/2 kilograma mąki pszennej, plus do podsypania,
  • Cynamon i słodzidło do smaku

Jak zrobić kopytka z serem

Przygotowanie kopytek z serem jest niezwykle proste. Wystarczy przecisnąć twaróg do miseczki, dodać do niego jajko a także odważoną wcześniej, odpowiednią ilość mąki. Wyrabiamy z tego ciasto. Rolujemy je w wałeczki, jak w przypadku kopytek tradycyjnych – z ziemniakami, a następnie postępujemy tak, jak w przypadku przepisu powyżej. Po ugotowaniu posypujemy cukrem i cynamonem, choć na słono też są świetne.

Jaki sos do kopytek

Przygotować kopytka to jedno, a dobrać do nich odpowiedni sos- drugie. Jeśli lubisz kopytka na słodko, to zamiast sosu polecamy użyć gęstego jogurtu z owocami, cukru z cynamonem, albo bitej śmietany – ta wersja z pewnością zasmakuje głównie dzieciom. A co do tradycyjnego sosu, to tak naprawdę do kopytek będzie pasował każdy. Od pieczeniowego, po grzybowy, czy nawet biały z marchewką, groszkiem i mięsem z rosołu.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł