przekąski z cista francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego na słono – szybkie przekąski na imprezę

Przekąski z ciasta francuskiego zarówno na ciepło, jak i na zimno to idealne oraz szybkie w przygotowaniu przekąski na imprezę. Sprawdzą się także podczas bardziej formalnych wydarzeń, czy też niedzielnych spotkań w gronie najbliższej rodziny. Delikatne ciasto francuskie to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych baz do przygotowania ciekawych smakołyków na słodko, jak i na słono. Przygotowaliśmy dwie propozycje przystawek oraz przekąsek z wykorzystaniem ciasta francuskiego na słono, którymi na pewno zaskoczysz swoich bliskich.
Reklama

Ciasto francuskie z kurczakiem w formie roladek

Ciasto francuskie na słono, jak i na słodko ma wielu zwolenników, natomiast dania z jego wykorzystaniem przygotujesz w mgnieniu. Jeśli zależy Ci na naprawdę szybkiej przekąsce na słono, to zobacz jak zrobić parówki w cieście francuskim. Według wielu legend oficjalny przepis na znane powszechnie ciasto francuskie (z fr. pâte feuilletée) po raz pierwszy pojawił się w książce kucharskiej, która ukazała się w 1650 roku i jest z nami do dziś. Ciasto możesz oczywiście przygotować samodzielnie według tradycyjnej receptury, lecz jest to nieco czasochłonne. Jeśli wiec zależy Ci na zrobieniu szybkich przystawek imprezowych, to skorzystaj z gotowego ciasta w rolkach, które dostępne są niemalże w każdym sklepie spożywczym.
paluchy z ciasta francuskiego
canva.com

Przekąski z ciasta francuskiego - składniki

  • rolka ciasta francuskiego
  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 150 g szpinaku
  • 90 g sera (pleśniowy lub ser feta)
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki masła
  • dwa ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka czerwona papryka, pół łyżeczki oregano
  • 1 żółtko rozmieszane z łyżką mleka
  • Przekąski z ciasta francuskiego – przygotowanie

    1. Zacznij od pokrojenia suszonych pomidorów oraz czosnku w cienką kostkę. Następnie polędwiczki z kurczaka wrzuć do większej miski i dodaj do nich pokrojone pomidory oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka mielona, oregano). Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj tak, by każdy kawałek mięsa był otoczony marynatą. Pozostaw na ok. 15 minut
    2. W tym czasie posiekaj szpinak i podsmaż go na rozpuszczonej łyżce masła. Następnie przykręć płomień i dodaj pokrojony w drobną kostkę ser. Podgrzewaj co chwile mieszając aż do momentu uzyskania kremowego nadzienia
    3. Rolkę ciasta francuskiego rozwiń i przekrój wzdłuż na dwie równe części. Delikatnie rozprowadź na nie szpinakową masę i rozłóż (wzdłuż) zamarynowane polędwiczki z kurczaka w taki sposób, by można było zawinąć ciasto w rolki. Zrolowane ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pokrój na ok. 5-centymetrowe kawałki
    4. Górną część ciasta posmaruj rozmieszanym z mlekiem żółtkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni C. Pieczenie powinno trwać ok. 20-25 minut (w zależności o grubości kawałków kurczaka)
    Smacznego!
    mini przekąski z ciasta francuskiego posypane sezamem
    canva.com

    Ciasto francuskie z kiełbasą i serem

    Równie smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zadziwia prostotą oraz zaskakuje walorami smakowymi.
    Reklama
    Oczywiście należy pamiętać o składnikach najwyższej jakości, które są niezbędne do uzyskania najlepszego efektu końcowego. Składniki:
  • rolka cista francuskiego
  • kiełbasa chorizo
  • ser pleśniowy lub ser mozzarella
  • musztarda Dijon
  • 1 żółtko rozmieszane z łyżką mleka
  • Przygotowanie
    1. Ciasto pokrój na niewielkie kwadraciki w rozmiarze 3 × 3 cm. Rozdziel je na dwie równe części, a następnie jedną z nich rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    2. Na rozłożone kwadraciki z ciasta francuskiego rozprowadź cienką warstwę musztardy, a następnie połóż na każdy z nich jeden plasterek kiełbasy i plasterek sera
    3. Gdy wszystkie kawałki na blaszce zostaną pokryte składnikami, to kolejnym krokiem jest przykrycie ich pozostałymi kwadracikami ciasta i dokładne zalepienie krawędzi przy pomocy widelca (tak jak w przypadku lepienia pierogów)
    4. Przed włożeniem do piekarnika ponacinaj każdy z mini placuszków i posmaruj żółtkiem rozrobionym z mlekiem. Najlepszy czas pieczenia to 15 minut (200 stopni C.)
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama