Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Tarta z rabarbarem – przepis na szybkie ciasto rabarbarowe z bezą i kruszonką
Tarta z rabarbarem i bezą to deser, którym nie możemy delektować się cały rok. Dlatego warto korzystać z sezonu rabarbarowego, ile tylko się da. Chcesz wiedzieć, jak przygotować ten pyszny słodko-kwaśny deser z delikatną pianką na wierzchu? Nasz przepis jest najlepszy!
Tarta z rabarbarem i bezą — przepis na ciasto
Tarta z rabarbarem i bezą to połączenie wszystkiego, co najlepsze — kruchego ciasta, delikatnego, kwaskowatego musu, a na wierzchu słodziutkiej pianki. Czego można chcieć więcej? Składniki na ciasto- 250 g mąki pszennej
- 50 ml zimnego mleka
- 125 g masła
- żółtko
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- fasola sucha jaś lub ryż (do obciążenia ciasta)
Składniki na tartę z rabarbarem
Idealny spód to nie wszystko. Warto stworzyć też aksamitny słodko-kwaśny mus. Jakich składników do niego potrzebujesz? Składniki na mus- około 700 g rabarbaru
- 8 łyżek cukru
- łyżka soku z cytryny
- 100 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 białka — pamiętaj, że muszą mieć temperaturę pokojową
zdjęcie ilustrujące/Canva
Tarta z rabarbarem – przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, sól oraz cukier puder, następnie dodaj pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj dłonią. Po chwili dodaj żółtko i zmiksuj mikserem (spiralnymi końcówkami). W czasie miksowania dolewaj po troszkę mleka. Po pewnym czasie ciasto powinno zacząć łączyć się w całość. Gdy tak się stanie, uformuj z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na 40 minut. Umyj i oczyść rabarbar. Pokrój go na kawałki i wrzuć do głębokiego rondelka. Dosyp cukier i dodaj sok z cytryny. Jeśli będzie to konieczne, dolej łyżkę wody. Całość gotuj przez około 25 minut, aż rabarbar się rozgotuje i nadzienie do tarty zgęstnieje. Pamiętaj, aby często mieszać, bo może się przypalić. Piekarnik rozgrzej do 190 st.C. Gdy już to zrobisz, rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nie zapomnij ponakłuwać go widelcem. Następnie przykryj je papierem do pieczenia i rozsyp na nim ryż lub fasolę. Piecz przez 15 minut, po czym zdejmij papier z obciążeniem. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz kolejne 15 minut. W tym czasie białka ubij na sztywno i powoli dodawaj po łyżce cukru. Pamiętaj, że piana musi być po pierwsze gładka i po drugie bez jakichkolwiek grudek. Na sam koniec ubijania wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyjmij spód z piekarnika i zmniejsz w nim temperaturę o 10 st.C. Na kruche ciasto przełóż mus rabarbarowy i rozsmaruj na nim pianę z białek. Włóż do piekarnika na około 25 minut. Nie wyjmuj tarty od razu. Studź ją przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Kruszonka – przepis na posypkę do ciasta
Kruszonkę przygotowuje się w 5 minut. I całe szczęście! Przecież wielu nie wyobraża sobie bez niej niektórych ciast czy innych przysmaków. Jak przygotować kruszonkę? Składniki- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.