Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Smak umami – czym jest piąty smak i w jakich produktach występuje?
Smak umami brzmi egzotycznie i choć nazwa mogłaby wskazywać na związek z naszymi matkami, to absolutnie nie ma to żadnego połączenia. Czym zatem jest? Najprościej rzecz ujmując, to piąty smak, który wyodrębniono stosunkowo niedawno i występuje tuż obok czterech podstawowych smaków: słonego, gorzkiego, słodkiego i kwaśnego. Czym wyróżnia się smak umami?
Umami – co to jest?
To piąty smak, którego nazwa wywodzi się z języka japońskiego i oznacza po prostu coś, co jest wyśmienite. Stosunkowo niedawno ten termin został powołany do życia i jest popularny szczególnie w Azji. Czym się wyróżnia? Choć bardzo ciężko opisać słowami cechy charakterystyczne tego smaku, to z całą pewnością można powiedzieć, że wyróżnia się delikatnością, która dodatkowo łączy w sobie coś z pozostałych czterech smaków. Jednak nie jest ani wyraźnie kwaśny, gorzki, słony lub słodki. Źródłem tego smaku jest kwas glutaminowy i rybonukleotydy.canva.com
Smak umami – w jakich produktach występuje?
Najczęściej umami znajdziesz w zupkach chińskich, kostkach rosołowych, chipsach, ale także w szeregu innych gotowych dań. Ponadto kucharze dodają go do dań azjatyckich w restauracjach. Dzięki temu w łatwy sposób można osiągnąć bardzo intensywny smak.Naturalny smak umami
Choć może to brzmieć nieprawdopodobnie, to smak umami występuje także naturalnie i nie ma związku z jedzeniem typu instant. Niektóre produkty spożywcze mają w sobie umami, a są to:- parmezan
- pomidory
- grzyby
- tuńczyk
- krewetki
- wieprzowina
- zielona herbata
- wodorosty
- owoce morza
canva.com
Jak uzyskać umami – glutaminian sodu
Jak już wspomnieliśmy, sztuczny umami jest bardziej popularny, co sprawia, że częściej się po niego sięga. Glutaminian sodu jest to organiczny związek chemiczny, który odwzorowuje smak umami. Jest ogólnodostępny i z całą pewnością proces jego przygotowania nie trwa tylko, co naturalnego umami. Właśnie dlatego glutaminian sodu jest dodawany do żywności, a występuje pod numerem E621. Popularnie mówi się na niego "wzmacniacz smaku", który właśnie imituje bohatera dzisiejszego artykułu. Czy nadmierne spożycie glutaminianiu może być szkodliwe? Wiele mówi się o tym, że produkty, które go zawierają, w sztuczny sposób zaspokajają apetyt, oszukując mózg, co prowadzi do zaburzeń funkcjonowania rdzenia mózgowego. Oczywiście umiar we wszystkim jest wskazany.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Czy każdy może nauczyć się gotować? Tak!
Gotowanie jest jedną z tych umiejętności, które każdy może opanować. Niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni, czy jesteś kompletnie początkująca czy też już próbowałaś swoich sił, możesz nauczyć się gotować. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę determinacji, cierpliwości i chęci do nauki.
Jak nauczyć się gotować?
Zawsze marzyłaś o tym, aby nauczyć się gotować, ale nie wiesz, od czego zacząć? Nie martw się! W tym artykule podzielimy się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci rozpocząć przygodę z gotowaniem od podstaw. Niezależnie od tego, czy jesteś kompletnym nowicjuszem w kuchni, czy po prostu chcesz poszerzyć swoje umiejętności kulinarne, znajdziesz tutaj wiele cennych wskazówek.
Pierożki Gyoza: Japońska uczta dla podniebienia
Czy kiedykolwiek próbowałaś japońskich pierożków o nazwie gyoza? Te małe, smażone lub gotowane na parze kulki z ciasta pszennego wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o pierożkach gyoza - jak je przygotować, jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami gyoza i jak je podawać. Gotowa na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!