Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Pieczona, faszerowana, zupa dyniowa. Jak przyrządzić dynię piżmową
Dynia piżmowa zdecydowanie króluje na wszystkich polskich stołach w okresie jesienno-zimowym. Sprawdzi się również jako dodatek do mięs, jak i podstawa zupy. To magiczne warzywo jest nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Sprawdź, co możesz z niego zrobić, aby smakowało całej rodzinie!
Dynia piżmowa — kulinarna gwiazda wśród dyń
Wiele osób uważa, że ta dynia piżmowa jest najlepszą spośród wszystkich odmian. Najprawdopodobniej zawdzięcza to wyjątkowemu, zwartemu i grubemu miąższowi. Jest też niesamowicie smaczna — jej słodki smak ciężko porównać do czegokolwiek innego. Ponadto piękny, złocisty kolor sprawia, że na talerzu prezentuje się wprost wspaniale. Taka właśnie jest dynia piżmowa. Przepisy z jej udziałem zawsze są udane i pyszne. Wielu rodziców zapewnia także, że dzięki niej niejadki chętniej sięgają po zupy!Dynia piżmowa — przepisy
Ma niezwykły smak i kolor. Takie połączenie sprawia, że bardzo chętnie korzystamy z niej w kuchni przy przygotowywaniu jesiennych dań. Ten rodzaj dyni najczęściej używany jest w sycących i rozgrzewających przepisach. Jeśli choć raz jej próbowałaś, z pewnością wiesz dlaczego.zdjęcie ilustrujące/Canva
Zupa z dyni piżmowej
Jest delikatna i kremowa. Powinna przypaść do gustu wszystkim domownikom. Dynia piżmowa — zupa- duża dynia piżmowa
- 2 marchewki
- 3 małe ziemniaki
- 2 marchewki
- 1,5 łyżki masła
- cebula
- litr bulionu warzywnego
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
zdjęcie ilustrujące/Canva
Dynia piżmowa pieczona z kozim serem
Dynia pieczona z kozim serem to fantastyczna przekąska. Sprawdzi się też jako pyszna kolacja. Możesz użyć jej jako dodatku do pieczonego mięsa. Jej słodki smak świetnie przeciwstawia się sosowi czosnkowemu zrobionemu z jogurtu naturalnego. Możesz też upiec z nią jeszcze więcej warzyw korzeniowych — marchewkę, pietruszkę czy nawet seler!Dynia faszerowana mięsem i ryżem
Z kolei dynia faszerowana mięsem mielonym i ryżem, a do tego podana z sosem czosnkowym, sprawia, że niejeden smakosz przeniesie się do kulinarnego nieba! Wystarczy, że doprawisz mięso ulubionymi przyprawami i połączysz je z wcześniej ugotowanym ryżem. Następnie przekroisz dynię wzdłuż i wydrążysz środek. Na koniec nałożysz do niej farsz i gotowe! Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Dynia makaronowa - przepisy na pyszne potrawy
Dynia makaronowa to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Jej charakterystyczny miąższ przypomina kształtem i teksturą makaron, co daje wiele możliwości kulinarnych. W tym artykule przedstawiamy kilka pysznych przepisów z dynią makaronową, które zachwycą Twoje podniebienie.