Pieczona, faszerowana, zupa dyniowa. Jak przyrządzić dynię piżmową

Dynia piżmowa zdecydowanie króluje na wszystkich polskich stołach w okresie jesienno-zimowym. Sprawdzi się również jako dodatek do mięs, jak i podstawa zupy. To magiczne warzywo jest nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Sprawdź, co możesz z niego zrobić, aby smakowało całej rodzinie!

Dynia piżmowa — kulinarna gwiazda wśród dyń

Wiele osób uważa, że ta dynia piżmowa jest najlepszą spośród wszystkich odmian. Najprawdopodobniej zawdzięcza to wyjątkowemu, zwartemu i grubemu miąższowi. Jest też niesamowicie smaczna — jej słodki smak ciężko porównać do czegokolwiek innego. Ponadto piękny, złocisty kolor sprawia, że na talerzu prezentuje się wprost wspaniale. Taka właśnie jest dynia piżmowa. Przepisy z jej udziałem zawsze są udane i pyszne. Wielu rodziców zapewnia także, że dzięki niej niejadki chętniej sięgają po zupy!

Dynia piżmowa — przepisy

Ma niezwykły smak i kolor. Takie połączenie sprawia, że bardzo chętnie korzystamy z niej w kuchni przy przygotowywaniu jesiennych dań. Ten rodzaj dyni najczęściej używany jest w sycących i rozgrzewających przepisach. Jeśli choć raz jej próbowałaś, z pewnością wiesz dlaczego.
zdjęcie ilustrujące/Canva

Zupa z dyni piżmowej

Jest delikatna i kremowa. Powinna przypaść do gustu wszystkim domownikom. Dynia piżmowa — zupa
  • duża dynia piżmowa
  • 2 marchewki
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1,5 łyżki masła
  • cebula
  • litr bulionu warzywnego
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
Obieramy i wydrążamy dynię. Następnie kroimy ją w kostkę tak jak marchewkę, ziemniaki i cebulę. Wszystkie warzywa podsmażamy razem na maśle przez kilka minut. Gdy delikatnie się przysmażą, zalewamy bulionem i gotujemy, aż całkowicie zmiękną. Na koniec całość blendujemy i przyprawiamy do smaku.
zdjęcie ilustrujące/Canva

Dynia piżmowa pieczona z kozim serem

Dynia pieczona z kozim serem to fantastyczna przekąska. Sprawdzi się też jako pyszna kolacja. Możesz użyć jej jako dodatku do pieczonego mięsa. Jej słodki smak świetnie przeciwstawia się sosowi czosnkowemu zrobionemu z jogurtu naturalnego. Możesz też upiec z nią jeszcze więcej warzyw korzeniowych — marchewkę, pietruszkę czy nawet seler!

Dynia faszerowana mięsem i ryżem

Z kolei dynia faszerowana mięsem mielonym i ryżem, a do tego podana z sosem czosnkowym, sprawia, że niejeden smakosz przeniesie się do kulinarnego nieba! Wystarczy, że doprawisz mięso ulubionymi przyprawami i połączysz je z wcześniej ugotowanym ryżem. Następnie przekroisz dynię wzdłuż i wydrążysz środek. Na koniec nałożysz do niej farsz i gotowe! Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł