Przetwory z dyni - przepis na marynowaną dynię Ewy Wachowicz

Przetwory z dyni, mimo iż nie są tak popularne jak, chociażby przetwory z buraków czy ogórków, to smakowo potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sezon na dynię trwający do września do końca listopada to dobry moment na uzupełnienie spiżarni kilkoma słoikami z tym pomarańczowym warzywem. Przepis Ewy Wachowicz sprawdzi się w przypadku doskonale!

Przetwory z dyni do słoików

Dynia to warzywo (chociaż ku zaskoczeniu z botanicznego punktu widzenia jest owocem), które stwarza wiele możliwości w kontekście zimowych przetworów. Co wobec tego można zrobić z dyni i zawekować w słoikach na zimę? Do najpopularniejszych dyniowych przetworów zalicza się między innymi:
  • puree z dyni
  • zupa krem z dyni
  • kiszona dynia
  • dżem z dyni
  • sok z dyni
  • zimowa sałatka z dyni
canva.com

Przepis na marynowaną dynię Ewy Wachowicz

Jeśli zastanawiasz się jak zamarynować dynię i czy jesteś w stanie podołać temu zadaniu, to już Cię uspokajam. Przepis jest banalnie łatwy i nie wymaga absolutnie żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Lista składników również nie powinna sprawić Ci najmniejszego problemu. Składniki
  • 500 g dyni
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka musztardy francuskiej
  • 1 szklanka octu (10%)
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli
  • 9 łyżek cukru
Marynowana dynia krok po kroku
  • Zacznij od wyparzenia słoików, w których umieścisz przetwory. Pamiętaj, aby sprawdzić nakrętki pod kątem szczelności. W procesie marynowania do słoików nie może dostać się powietrze
  • Wodę i ocet wlej do dużego garnka, a następnie posłódź i posól. Dodaj musztardę oraz resztę przypraw: liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Obierz dynię, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój ją na niewielkie kawałki, które należy ciasno porozkładać w przygotowanych słoikach
  • Gorącą marynatą zalej warzywa w słoikach i dokładnie zakręć
  • Ostatnim krokiem jest wekowanie słoików. Proces pasteryzacji powinien trwać 20 minut

Jak pasteryzować przetwory z dyni

Sposobów na wekowanie jest kilka. Od klasycznego pasteryzowania na mokro polegającym na gotowaniu słoików w wodzie po mało znane jeszcze pasteryzowanie na sucho, które możesz wykonać w piekarniku. Jak długo można przechowywać przetwory z dyni? Jeśli cały proces przebiegł prawidło, to gotowe weki możesz przechowywać przez rok od ich przygotowania. Tekst został opracowany na podstawie przepisu na marynowaną dynię Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.pl
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł