Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przetwory z dyni - przepis na marynowaną dynię Ewy Wachowicz
(Aktualizacja: 10 sierpnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przetwory z dyni, mimo iż nie są tak popularne jak, chociażby przetwory z buraków czy ogórków, to smakowo potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sezon na dynię trwający do września do końca listopada to dobry moment na uzupełnienie spiżarni kilkoma słoikami z tym pomarańczowym warzywem. Przepis Ewy Wachowicz sprawdzi się w przypadku doskonale!
Przetwory z dyni do słoików
Dynia to warzywo (chociaż ku zaskoczeniu z botanicznego punktu widzenia jest owocem), które stwarza wiele możliwości w kontekście zimowych przetworów. Co wobec tego można zrobić z dyni i zawekować w słoikach na zimę? Do najpopularniejszych dyniowych przetworów zalicza się między innymi:- puree z dyni
- zupa krem z dyni
- kiszona dynia
- dżem z dyni
- sok z dyni
- zimowa sałatka z dyni
canva.com
Przepis na marynowaną dynię Ewy Wachowicz
Jeśli zastanawiasz się jak zamarynować dynię i czy jesteś w stanie podołać temu zadaniu, to już Cię uspokajam. Przepis jest banalnie łatwy i nie wymaga absolutnie żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Lista składników również nie powinna sprawić Ci najmniejszego problemu. Składniki- 500 g dyni
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka musztardy francuskiej
- 1 szklanka octu (10%)
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- 9 łyżek cukru
- Zacznij od wyparzenia słoików, w których umieścisz przetwory. Pamiętaj, aby sprawdzić nakrętki pod kątem szczelności. W procesie marynowania do słoików nie może dostać się powietrze
- Wodę i ocet wlej do dużego garnka, a następnie posłódź i posól. Dodaj musztardę oraz resztę przypraw: liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Obierz dynię, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój ją na niewielkie kawałki, które należy ciasno porozkładać w przygotowanych słoikach
- Gorącą marynatą zalej warzywa w słoikach i dokładnie zakręć
- Ostatnim krokiem jest wekowanie słoików. Proces pasteryzacji powinien trwać 20 minut
Jak pasteryzować przetwory z dyni
Sposobów na wekowanie jest kilka. Od klasycznego pasteryzowania na mokro polegającym na gotowaniu słoików w wodzie po mało znane jeszcze pasteryzowanie na sucho, które możesz wykonać w piekarniku. Jak długo można przechowywać przetwory z dyni? Jeśli cały proces przebiegł prawidło, to gotowe weki możesz przechowywać przez rok od ich przygotowania. Tekst został opracowany na podstawie przepisu na marynowaną dynię Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.plObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.