Pasteryzacja w piekarniku. Jak pasteryzować słoiki na sucho?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Pasteryzacja w piekarniku. Jak pasteryzować słoiki na sucho?

Pasteryzacja w piekarniku to świetna alternatywa do pasteryzowania słoików na mokro, które polega na gotowaniu naczyń z przetworami w garnku. Pasteryzacja to proces, który ma na celu konserwowanie przetworów przed schowaniem ich do spiżarni. Wysoka temperatura niszczy zbędne bakterie oraz grzyby, ale przede wszystkim pozwala zachować właściwości odżywcze wekowanych warzyw i owoców. Jak pasteryzować w piekarniku w najłatwiejszy sposób?

Pasteryzacja na sucho, czy na mokro?

Pasteryzowanie przetworów to znana od pokoleń metoda konserwowania żywności. Dzięki niej wszystkie przetwory na zimę dłużej pozostaną świeże, natomiast ich smak oraz właściwości odżywcze pozostaną niezmienne nawet przez kilka lat. Pasteryzowanie słoików może być wykonywane na dwa różne sposoby: na sucho i na mokro. Mimo iż metody różnią się od siebie, to efekt finalny pozostaje ten sam – konserwacja żywności w słoikach.

Najbardziej popularną techniką konserwowania słoików jest pasteryzacja na mokro, która polega gotowaniu przetworów w garnku z wodą. Niestety z uwagi na ograniczenia gabarytowe garnków jest mało wygodna i czasochłonna. Ostatnimi czasy na popularności zyskuje więc pasteryzowanie w piekarniku, które jest o wiele bardziej komfortowe od tradycyjnej metody.

Pasteryzacja w piekarniku – jak zrobić?

Pasteryzowanie na sucho możliwe jest tylko przy użyciu słoików z nakrętkami typu twist-off – warto o tym pamiętać, zanim zdecydujesz się na pasteryzowanie w piekarniku. Żaden słoik nie może być uszkodzony, gdyż grozi to jego pęknięciem i w rezultacie zalaniem piekarnika. Temperatura pasteryzowania na sucho to 120-130 stopni C.

pasteryzowane przetwory w słoikach canva.com

Pasteryzowanie w piekarniku

  1. Blachę z piekarnika należy wyłożyć papierem do pieczenia lub bawełnianą ścierką kuchenną. Następnie ustaw na niej słoiki zakrętką do góry. Ważne jest, by naczynia nie stykały się ze sobą
  2. Jeśli ciecz w słoikach jest wystudzona, to należy wkładać je już do ziemnego piekarnika. Jeśli ciepła / gorąca – umieść je w piekarniku dopiero po nagrzaniu do odpowiedniej temperatury (120-130 stopni C)
  3. Przetwory muszą spędzić w piekarniku ok. 25-30 minut (liczone od nagrzania pieca do określonej temperatury)
  4. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki, ale nie wyciągaj przetworów. Słoiki powinny pozostać w środku jeszcze przez ok. 40 minut

Pasteryzacja przetworów w zmywarce

Ten sposób może okazać się dla wielu z Was dużym zaskoczeniem, lecz jest równie skuteczny oraz bardzo wygodny. Wekowanie w zmywarce to szybki sposób na konserwowanie żywności, dlatego też jeśli posiadasz ją na wyposażeniu swojej kuchni, to zachęcamy do przetestowania tej metody.

Gotowe słoiki z jedzeniem lub przetworami wstaw do zmywarki wieczkiem do dołu i użyj programu o temperaturze mycia 65-80 stopni C. Po zakończeniu pracy zmywarki uchyl drzwiczki i pozostaw słoiki do ostygnięcia. Następnie odstaw w chłodne i ciemne miejsce dnem do góry. Przed operacją pasteryzowania w zmywarce pamiętaj, by z przyzwyczajenia nie zaaplikować tabletki do zmywania!

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie