Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Lukier na pierniczki – przepis na tradycyjną polewę z cukru
Lukier na pierniczki to idealny sposób na udekorowanie przepysznych ciasteczek. Przepis jest banalnie prosty i zrobi go każdy, kto nie ma zdolności kulinarnych, a chce dodać elegancji zwyczajnym ciastkom. Wystarczy tylko poznać recepturę i proporcje użytych składników. Jesteś ciekawa jak zrobić tradycyjny lukier na świąteczne pierniczki?
Pierniczki na Boże Narodzenie
Nie można wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych przepysznych słodkości, które ozdabiają stół, nadają niepowtarzalny klimat i wywołują na twarzach najmłodszych uśmiech. To właśnie najczęściej dzieci z pomocą dorosłych wypiekają pierniczki i ozdabiają lukrem. Gdy efekt ich pracy jest gotowy, dumnie wskazują palcem na pierniczki świąteczne, bez których ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację.Biały lukier i jego rodzaje
Lukier jest rodzajem polewy, która służy przede wszystkim do zdobienia ciastek lub innych wypieków cukierniczych. Używany głównie przy okazji Bożego Narodzenia lub Wielkanocy do dekorowania świątecznych deserów. Istnieje kilka sposobów na uzyskanie lukru.- Królewski - dzięki jego konsystencji możesz połączyć różne formy przestrzenne
- Cukierniczy (inaczej glazura) - najczęściej wybierana polewa do tego, aby ozdobić ciasta i desery
- Plastyczny - dzięki stałej konsystencji jesteś w stanie stworzyć małe dzieła sztuki - figurki czy dekoracje na torty. Na pewno widziałaś takie niejeden raz
canva.com
Lukier na pierniczki - krok po kroku
Składniki:- 200g cukru pudru
- 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny
- Przesiej cukier puder przez sitko
- Do miski, w której znalazł się cukier puder, dodaj sok z cytryny
- Mieszaj wszystko dokładnie aż uzyskasz jednolitą masę. Ten moment jest bardzo ważny, ponieważ polewa nie może wyjść zbyt gęsta, ani zbyt rzadka
- Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj wodę lub sok z cytryny. Jeśli jest zbyt wodnisty, dodaj odrobinę cukru pudru
- Gdy uzyskasz pożądany efekt, przejdź do dekorowania
- białko jajka
- 200g cukru pudru
- 5 łyżek wody lub soku z cytryny
- Do miski wrzuć białko z cukrem pudrem i zacznij miksować, aby uzyskać jednolitą, sztywną masę
- Dodaj sok z cytryny i ponownie wszystko wymieszaj
- Możesz nakładać lukier, który tuż po nałożeniu na ciastka będzie twardnieć
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!