Barszcz biały wigilijny – jak zrobić bożonarodzeniowy żur

Barszcz biały wigilijny nie jest tak popularny jak barszcz czerwony, ale ma wielu zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie bez niego Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie jest wprawdzie czasochłonne, ale walory smakowe skutecznie to wynagradzają. Jak zrobić wigilijny barszcz biały według tradycyjnego przepisu? Wyjaśniamy!

Barszcz biały wigilijny

Zazwyczaj barszcz biały kojarzony jest z Wielkanocą, a wigilijny barszcz czerwony z Bożym Narodzeniem. Jednak coraz częściej na polskich stołach w czasie wieczerzy wigilijnej pojawia się barszcz, który szczególną popularnością cieszy się na Podkarpaciu. To właśnie tam najczęściej trafia na stół w towarzystwie ziemniaków i grzybów, a zaprawiany jest kaszą jaglaną. Tak więc jeśli zastanawiasz czym zastąpić czerwony barszcz wigilijny, to mamy doskonałe rozwiązanie!
canva.com

Jak zrobić biały barszcz na Wigilię krok po kroku

Przepis na wigilijny barszcz biały jest co prawda dość czasochłonny, lecz jego wyjątkowy smak dosadnie wynagradza zainwestowany czas. Składniki:
  • Wywar warzywny:
    • pietruszka
    • 2 marchewki
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • ½ selera
    • kawałek pora
    • 4 liście laurowe
    • 6 ziaren pieprzu
    • litr wody
    • łyżeczka soli
  • Wywar grzybowy:
    • 50g suszonych grzybów
    • pół litra wody
  • 250ml zakwasu na żurek (może być ze sklepu lub zrobiony samodzielnie)
  • ziemniaki
  • sól, pieprz (opcjonalnie majeranek)
  • 50ml słodkiej śmietany 30- 36%
Przygotowanie:
  1. Dokładnie opłucz grzyby, wrzuć do garnka i zalej 500 ml wody. Pozostaw na noc
  2. Grzyby następnego dnia gotuj przez godzinę w tej samej wodzie, w której się moczyły, a następnie odcedź je przez sitko, nie wylewając wywaru, który powstał (około szklanka)
  3. Grzyby pokrój w paseczki
  4. Czas na wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i pokrój w kawałki. Wrzuć je d garnka z litrem wody
  5. Do warzyw dodaj oczyszczonego pora oraz przyprawy. Całość zagotuj, a później gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny do momentu aż warzywa będą miękkie
  6. Warzywny wywar także przecedź za pomocą sitka
  7. Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj w osolonej wodzie
  8. Odmierz wywar grzybowy i wlej go do garnka. Dolej tyle wywaru warzywnego, aby z grzybowym łącznie uzyskać 1 litr. Do miseczki wlej trochę powstałego wywaru, aby po chwili dodać zakwas. Zacznij mieszać energicznie, po czym wlej z powrotem do garnka. Całość oczywiście zagotuj
  9. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 5-7 minut
  10. Na sam koniec dodaj pokrojone wcześniej grzyby i śmietanę (tyle, ile uznasz za stosowne). Dopraw solą i pieprzem
  11. Oczywiście nie zapomnij o ziemniakach!
Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł