barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie - wigilijny przepis Ani Starmach

Barszcz czerwony wigilijny przygotowany na zakwasie to gwarancja wyjątkowego zapachu oraz głębokiego koloru, który idealnie komponuje się ze śnieżnobiałym obrusem. Jego smak zna prawdopodobnie każdy wielbiciel Świąt Bożego Narodzenia. Jak zatem zrobić idealny wigilijny barszcz z czerwonych buraków? Jednym ze sposobów jest przepis Ani Starmach, który pozytywnie nas zaskoczył!
Reklama

Wigilijny barszcz z buraków

Tradycyjne potrawy wigilijne – to zestawienie, w którym bezsprzecznie nie może zabraknąć dania, jakim jest czerwony barszcz z uszkami. Przepis banalny, lecz możliwy do zrealizowania na kilka różnych sposobów. Jeśli nie miałaś okazji spróbować tradycyjnego barszczu czerwonego do uszek na zakwasie, to koniecznie musisz przygotować go według przepisu Ani Starmach!
barszcz czerwony na zakwasie nalewany do białego talerza
canva.com

Jak zrobić zakwas na czerwony barszcz wigilijny

Najważniejsze co musisz wiedzieć jeśli chodzi o zakwas na wigilijny barszcz, to fakt, iż na jego przygotowanie potrzebujesz kilku dni (zazwyczaj od 3 dni do tygodnia).
Reklama
Co będzie niezbędne do zrobienia zakwasu? Oczywiście proste składniki oraz duży pięciolitrowy słoik lub kamionkowe naczynie. Składniki
  • 2 kg czerwonych buraków
  • 2 główki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • łyżka soli
  • woda mineralna niegazowana
Przygotowanie zakwasu na wigilijny barszcz
  1. Buraki należy obrać i dokładnie umyć, a następnie pokroić je na średniej grubości plastry
  2. Kolejnym krokiem jest ułożenie kawałków buraka w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Ważne jest to, aby zawartość naczynia było dobrze ściśnięta i ubita. Pomiędzy kolejnymi warstwami warzywa dodaj przepołowione ząbki czosnku oraz przyprawy
  3. Słoik zalej wodą mineralną w taki sposób, aby minimalnie przykrywała kawałki buraków
  4. Nakryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na kilka dni w ciemne oraz chłodne miejsce
  5. Zakwas na barszcz będzie gotowy, gdy na powierzchni pojawi się charakterystyczna dla fermentacji piana. Proces ten może trwać od trzech do siedmiu dni
przygotowanie zakwasu z czerwonych buraków na barszcz
canva.com

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie – przepis Ani Starmach

Składniki
  • 1 l zakwasu z buraków
  • 2,5 l wody
  • 2 kg buraków czerwonych
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie krok po kroku
  1. Zacznij od przygotowania suszonych grzybów, które musisz namoczyć w 120 ml wody (przez 20 minut) i gotować przez kolejne 30 minut
  2. Następnie umyte i obrane warzywa (bez buraków) pokrój w gruba kostkę i wrzuć do dużego garnka
  3. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę
  4. Po tym czasie przecedź wywar i pozbądź się warzyw
  5. Teraz czas na buraki – obrane i pokrojone w grube plastry dodaj do przygotowanego wywaru. Całość gotuj przez ok. 50 minut, a gdy będą już miękki pozbądź się ich
  6. Następnie dodaj do garnka 800 ml zakwasu z buraków oraz grzyby razem z wodą, w której się gotowały
  7. Dopraw solą i pieprzem. Barszczu nie wolno zagotować przed podaniem. Ma on być jedynie podgrzany – pamiętaj o tym
Smacznego! Tekst został opracowany na podstawie przepisu na barszcz czerwony na zakwasie Ani Starmach ze strony: aniastarmach.pl
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama