Barszcz czerwony na zakwasie - wigilijny przepis Ani Starmach
Barszcz czerwony wigilijny przygotowany na zakwasie to gwarancja wyjątkowego zapachu oraz głębokiego koloru, który idealnie komponuje się ze śnieżnobiałym obrusem. Jego smak zna prawdopodobnie każdy wielbiciel Świąt Bożego Narodzenia. Jak zatem zrobić idealny wigilijny barszcz z czerwonych buraków? Jednym ze sposobów jest przepis Ani Starmach, który pozytywnie nas zaskoczył!
Reklama
Wigilijny barszcz z buraków
Tradycyjne potrawy wigilijne – to zestawienie, w którym bezsprzecznie nie może zabraknąć dania, jakim jest czerwony barszcz z uszkami. Przepis banalny, lecz możliwy do zrealizowania na kilka różnych sposobów. Jeśli nie miałaś okazji spróbować tradycyjnego barszczu czerwonego do uszek na zakwasie, to koniecznie musisz przygotować go według przepisu Ani Starmach!canva.com
Jak zrobić zakwas na czerwony barszcz wigilijny
Najważniejsze co musisz wiedzieć jeśli chodzi o zakwas na wigilijny barszcz, to fakt, iż na jego przygotowanie potrzebujesz kilku dni (zazwyczaj od 3 dni do tygodnia).Reklama
- 2 kg czerwonych buraków
- 2 główki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- łyżka soli
- woda mineralna niegazowana
- Buraki należy obrać i dokładnie umyć, a następnie pokroić je na średniej grubości plastry
- Kolejnym krokiem jest ułożenie kawałków buraka w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Ważne jest to, aby zawartość naczynia było dobrze ściśnięta i ubita. Pomiędzy kolejnymi warstwami warzywa dodaj przepołowione ząbki czosnku oraz przyprawy
- Słoik zalej wodą mineralną w taki sposób, aby minimalnie przykrywała kawałki buraków
- Nakryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na kilka dni w ciemne oraz chłodne miejsce
- Zakwas na barszcz będzie gotowy, gdy na powierzchni pojawi się charakterystyczna dla fermentacji piana. Proces ten może trwać od trzech do siedmiu dni
canva.com
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie – przepis Ani Starmach
Składniki- 1 l zakwasu z buraków
- 2,5 l wody
- 2 kg buraków czerwonych
- 1 por
- 1 cebula
- 2 marchewki
- kilka suszonych grzybów
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- Zacznij od przygotowania suszonych grzybów, które musisz namoczyć w 120 ml wody (przez 20 minut) i gotować przez kolejne 30 minut
- Następnie umyte i obrane warzywa (bez buraków) pokrój w gruba kostkę i wrzuć do dużego garnka
- Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę
- Po tym czasie przecedź wywar i pozbądź się warzyw
- Teraz czas na buraki – obrane i pokrojone w grube plastry dodaj do przygotowanego wywaru. Całość gotuj przez ok. 50 minut, a gdy będą już miękki pozbądź się ich
- Następnie dodaj do garnka 800 ml zakwasu z buraków oraz grzyby razem z wodą, w której się gotowały
- Dopraw solą i pieprzem. Barszczu nie wolno zagotować przed podaniem. Ma on być jedynie podgrzany – pamiętaj o tym
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl