Co symbolizuje 12 potraw wigilijnych? Zaskoczy Cię to!
Zapach choinki, kolędy, migoczące lampki... Smak barszczu i pierogów... Tak zaczynają się Święta. Obwarowane są licznymi zwyczajami i tradycjami, jak choćby tym, że na stole w Wigilię musi być 12 dań. Nie są to jednak przypadkowe potrawy, każde z nich znaczy coś innego. Skąd to się wzięło? Dlaczego dań nie może być mniej? I wreszcie, co symbolizuje 12 potraw wigilijnych? Sprawdź! Zdziwisz się...
Reklama
Tradycyjne potrawy wigilijne — symbolika
Wigilia odbywa się dzień przed Bożym Narodzeniem, wydaje się więc, że jej tradycje powinny nawiązywać do chrześcijaństwa. Nie do końca tak jest... Okazuje się, że ma ona dużo elementów pogańskich. Jednym z takich nie do końca chrześcijańskich zwyczajów są tradycyjne potrawy na Wigilię. Już ich liczba - 12, odnosi się dawnych podziękowań składnych bogom za przebyty, 12-miesięczny rok. A co symbolizują poszczególne dania i ich składniki?- Grzyby — obecne w zupie, pierogach czy kapuście, to dary lasu, bogactwo i... łączenie się z zaświatami. Traktowano je kiedyś jako jedzenie podebrane z innego, nie naszego świata.
- Kapusta — może być podawana jako kapusta z grochem. Sprawdza się też, jako składnik pierogów. Ma dawać życiodajną siłę i symbolizować odrodzenie.
- Buraki — oczywiście jest to główny składnik czerwonego barszczu. Symbol długiego życia i urody.
- Ryby — Śledzie, karpie, ryba po grecku — trudno wyobrazić sobie bez nich Wigilię. One faktycznie odnoszą się do chrześcijaństwa, były znakiem rozpoznawczym pierwszych chrześcijan.
- Mak — składnik makowca oraz kutii. Symbolizuje dobrobyt i... świat zmarłych.
- Pszenica — dodaje się ją do kutii. To dobro i życie.
- Kutia — jako połączenie maku i pszenicy, jest symbolem złączenia świata żywych i umarłych.
- Orzechy — obecne są również w kutii i makowcu. Orzech jest znakiem mądrości i wróżb.
- Kompot z suszonych owoców — tutaj każdy owoc odpowiada za coś innego. Jabłko to wieczność, miłość i władza. Śliwka chroni przed złem i zapewnia długowieczność. Figa jest odpowiedzialna za bezpieczeństwo, a daktyle za miłość i płodność.
Tradycyjne potrawy na Wigilię to nie wszystko
Są też inne zwyczaje, które zachowaliśmy po przodkach.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl