Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Ciasto bez proszku do pieczenia i sody! Domowy jabłecznik
Masz ochotę na pyszne domowe ciasto? Chcesz zrobić coś prostego, co na pewno wyjdzie? Wolisz unikać chemii w jedzeniu? Koniecznie wypróbuj ciasto bez proszku do pieczenia i sody. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i na pewno będzie Ci smakować. Doskonale sprawdzi się z owocami, idealne będą jabłka. Wystarczy tylko kilka składników, chwila na przygotowanie i zdrowy wypiek gotowy!
Domowy jabłecznik
Jabłka to owoce, które świetnie sprawdzają się w ciastach. Nadają się i do drożdżowych, jogurtowych, zwykłych proszkowych, ale i tych bez sody i proszku do pieczenia. Domowy jabłecznik można zrobić na różne sposoby. Jabłka sprawdzają się też świetnie w innych daniach, na przykład rozgrzewającej owsiance, owocowym kisielu czy przepysznych plackach.Canva
Ciasto bez proszku do pieczenia i sody — składniki na jabłecznik
Potrzebnych jest tylko kilka rzeczy:- 300 g masła roślinnego
- 300 g mąki
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 jabłka
- tłuszcz do wysmarowania blachy (na przykład margaryna)
- bułka tarta do posypania blachy
Ciasto bez proszku do pieczenia i sody — jak zrobić jabłecznik
Jego wykonanie jest bardzo proste, zrobisz je bez trudu!- Masło roślinne utrzeć z mąką za pomocą pałki.
- Jajka ubić z cukrem za pomocą trzepaczki.
- Mąkę z masłem połączyć z jajkami z cukrem.
- Wymieszać całość za pomocą drewnianej pałki.
- Blachę wysmarować tłuszczem, a potem posypać bułką tartą.
- Wylać ciasto na blachę.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki.
- Poukładać jabłka na cieście.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez 40 minut.
Canva
Ciasto bez proszku do pieczenia i sody — poeksperymentuj
Jeśli nie lubisz jabłek, ale chcesz upiec coś, w czym nie będzie sody ani proszku — użyj innych owoców. Mogą to być śliwki albo brzoskwinie z puszki. Powyższe ciasto możesz jeść także na ciepło!Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Czy pestki z jabłek są szkodliwe?
Czy pestki z jabłek są szkodliwe? To pytanie, które wiele z nas sobie zadaje. Wiele osób słyszało, że jedzenie pestek z jabłek może być niebezpieczne dla zdrowia. Ale czy to prawda? Czy naprawdę musimy unikać spożywania pestek z jabłek? Dzisiaj postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Jak przygotować jabłka pieczone z cynamonem?
Czy istnieje coś lepszego niż zapach pieczonych jabłek wypełniający cały dom? Jabłka pieczone z cynamonem to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciastek. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po jabłka pieczone z cynamonem oraz jak przygotować ten przepyszny i prosty deser.