Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Najprostszy makowiec świąteczny – jak szybko przygotować ciasto z makiem?
Święta już za progiem, a tu nagle okazało się, że wszyscy zapomnieli o makowcu? Czy w takim razie trzeba obejść się smakiem i pogodzić z narzekaniami teściowej? Niekoniecznie! Przedstawiamy przepis na prosty makowiec na kruchym spodzie, który błyskawicznie przygotujesz nawet tuż przed Wigilią!
Najprostszy makowiec – w czym tkwi jego sekret?
Tradycyjne potrawy wigilijne niestety często są pracochłonne. Ważną, ale dość długotrwałą częścią przyrządzania makowca jest moczenie i gotowanie maku. Jednak dzięki gotowej masie z puszki możesz skoncentrować się na przygotowaniu samego spodu. W wielu masach znajdują się już bakalie oraz miód, tak więc nie musisz martwić się zakupem i siekaniem orzechów czy skórki pomarańczowej.Canva
Najprostszy makowiec świąteczny – jak go przygotować?
Przyrządzenie makowca znacznie ułatwia brak konieczności rolowania ciasta. Po przygotowaniu spodu wystarczy wylać na niego gotową masę makową i całość włożyć do piekarnika.Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 3 żółtka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 850 g masy makowej
Canva
Przygotowanie
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. 2. Do mąki dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieć palcami lub posiekaj do uzyskania kruszonki. 3. Do ciasta dodaj żółtka i wyrób do połączenia – ciasto powinno dać się uformować w kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. 4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i ostrożnie wmieszaj je do masy makowej. 5. Schłodzone ciasto podziel na pół. Jedną częścią wylep dno blachy do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm. Drugą część rozwałkuj i pokrój na paski. 6. Na spód wylej masę makową z białkami i wyrównaj. Na wierzchu ułóż na krzyż paski ciasta. 7. Makowiec piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut lub do zrumienienia ciasta. Wierzch makowca możesz posypać migdałami lub polać lukrem.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!