Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Karp moczony w mleku i cebuli. Przepis babci
Karp to ryba kojarząca się jednoznacznie ze Wigilią Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją to danie powinno być jedną z dwunastu potraw. Przygotowanie karpia moczonego w mleku i cebuli jest banalnie proste, tak przyrządzały tę rybę nasze babcie. Specjalny przepis, który stosowały, nie wymaga wiele pracy, a pozwala na pozbycie się mulistego posmaku z ryby. Koniecznie go wypróbuj!
Dawniej a dziś, karp wigilijny — historia
Karp pojawił się w Polsce dopiero w XII wieku, ale nie gościł wtedy zbyt często na wigilijnym stole, był za to popularny w żydowskiej kuchni. Dopiero w PRL-u, kiedy brakowało innych ryb, został włączony do menu na Wigilię. Od tamtej pory każda gospodyni bądź gospodarz mieli swoje sposoby na jego przyrządzenie. Jest jednak jedna rzecz wspólna dla tych wszystkich rodzinnych przepisów. Karpia przed podaniem i przyrządzeniem trzeba porządnie wymoczyć.Moczenie karpia — jak zrobić to dobrze?
Dobrze przyrządzony karp jest przepyszny. Źle podany karp wigilijny smakuje... mułem. Ta ryba ma niestety specyficzny, mulisty posmak. Na szczęście łatwo można się go pozbyć. Wystarczy tylko odpowiednio wymoczyć karpia. Możesz użyć do tego celu mleka albo soku z cytryny. Inną opcją jest obłożenie kawałków ryby plasterkami cebuli. Cała procedura trwa długo, zajmuje około 12 godzin, ale nie jest pracochłonna.Składniki potrzebne do przyrządzenia karpia moczonego w mleku i cebuli
Tak naprawdę niezbędne jest tylko kilka produktów i można zaczynać działać!- 2 filety z karpia
- 2 cebule
- 0,5 litra mleka
- sól
- biały pieprz
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
- masło klarowane
Przepis na karpia moczonego w mleku i cebuli
Sam przepis jest niezwykle prosty, nie ma przy nim dużo do zrobienia. Trzeba jedynie wykazać się wyczuciem podczas smażenia — nie można dopuścić do przypalenia panierki ani do podania na stół surowej ryby.- Karpia umyj.
- Cebulę pokrój na plastry.
- Obłóż kawałki ryby plastrami cebuli ze wszystkich stron.
- Mlekiem zalej cebulę z karpiem.
- Zamknij szczelnie pojemnik z rybą, cebulą i mlekiem. Trzymaj go w lodówce całą noc.
- Wyjmij rybę z pojemnika, osusz. Cebula jest już do wyrzucenia, mleko do wylania.
- Rozbij i roztrzep jajko
- Karpia natrzyj solą i białym pieprzem.
- Oprósz mąką.
- Zanurz w jajku.
- Obtocz w bułce tartej.
- Karpia smaż na maśle klarowanym w dużej ilości tłuszczu.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!