Karp wigilijny smażony na maśle. Sprawdzony przepis babci

Wigilia to magiczny czas pełen radości i chwil spędzonych z bliskimi. Jest to także szczególny wieczór dla smakoszy i wielbicieli polskiej kuchni. Jednym z tradycyjnych dań, które pojawiają się wtedy na stole, jest karp. Dla niektórych nie da się go zastąpić inną rybą. Nie jest ona trudna w przygotowaniu, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach podczas jej przygotowania. Sprawdź jak zgodnie z tradycją przyrządzić karpia wigilijnego smażonego na maśle.

Tradycyjny karp wigilijny — dlaczego należy smażyć go na maśle?

Masło zapewnia pyszny, jedyny w swoim rodzaju smak. Niestety nie da się go osiągnąć, używając oleju. Oczywiście karp wigilijny smażony na oleju też wyjdzie, nie będzie jednak tak dobry, jak maślany. Trzeba natomiast pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Masło koniecznie musi być klarowane. Smażenie czegokolwiek na normalnym jest szkodliwe dla zdrowia i absolutnie nie wolno tego robić.

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia karpia wigilijnego smażonego na maśle?

Przepis na tę rybę jest bardzo prosty, nie potrzeba też wielu rzeczy do jego wykonania. Możesz kupić gotowe filety z karpia jak w przepisie. Jeśli masz ochotę, dostępne są również całe ryby, wtedy jednak trzeba je oczyścić z wnętrzności, łusek oraz pokroić na dzwonki.
  • 2 filety z karpia
  • 1 litr mleka
  • 3 cebule
  • 2 cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło klarowane
  • pietruszka bądź koperek do dekoracji
Canva

Jak krok po kroku zrobić karpia smażonego na maśle?

  1. Filety przepłucz wodą.
  2. Cebulę pokrój na plasterki.
  3. Obłóż karpia cebulą.
  4. Zalej wszystko mlekiem.
  5. Pojemnik, w którym znajduje się karp, cebula i mleko zamknij i schowaj do lodówki na całą noc.
  6. Cytrynę wyszoruj i przekrój na pół.
  7. Wyjmij karpia z lodówki i pojemnika. Mleko jest do wylania, cebula do wyrzucenia.
  8. Osusz karpia z mleka i skrop obficie sokiem z cytryny. Zostaw na 5 minut.
  9. Oczyść rybę z cytryny.
  10. Natrzyj karpia odrobiną soli i białego pieprzu.
  11. Obtocz go w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  12. Karp jest gotowy do smażenia.
  13. Rozgrzej porządnie patelnię, następnie nałóż na nią masło klarowane. Kiedy będzie już gorące, ostrożnie włóż do niego rybę. Smaż z obu stron, na ogniu średniej wielkości.
Nie musisz podawać karpia od razu po usmażeniu. Możesz podgrzać go tuż przed kolacją wigilijną w piekarniku. Przed podaniem udekoruj go koperkiem albo pietruszką.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł