Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Karp wigilijny smażony na maśle. Sprawdzony przepis babci
Wigilia to magiczny czas pełen radości i chwil spędzonych z bliskimi. Jest to także szczególny wieczór dla smakoszy i wielbicieli polskiej kuchni. Jednym z tradycyjnych dań, które pojawiają się wtedy na stole, jest karp. Dla niektórych nie da się go zastąpić inną rybą. Nie jest ona trudna w przygotowaniu, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach podczas jej przygotowania. Sprawdź jak zgodnie z tradycją przyrządzić karpia wigilijnego smażonego na maśle.
Tradycyjny karp wigilijny — dlaczego należy smażyć go na maśle?
Masło zapewnia pyszny, jedyny w swoim rodzaju smak. Niestety nie da się go osiągnąć, używając oleju. Oczywiście karp wigilijny smażony na oleju też wyjdzie, nie będzie jednak tak dobry, jak maślany. Trzeba natomiast pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Masło koniecznie musi być klarowane. Smażenie czegokolwiek na normalnym jest szkodliwe dla zdrowia i absolutnie nie wolno tego robić.Jakie składniki są potrzebne do zrobienia karpia wigilijnego smażonego na maśle?
Przepis na tę rybę jest bardzo prosty, nie potrzeba też wielu rzeczy do jego wykonania. Możesz kupić gotowe filety z karpia jak w przepisie. Jeśli masz ochotę, dostępne są również całe ryby, wtedy jednak trzeba je oczyścić z wnętrzności, łusek oraz pokroić na dzwonki.- 2 filety z karpia
- 1 litr mleka
- 3 cebule
- 2 cytryny
- sól
- biały pieprz
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
- masło klarowane
- pietruszka bądź koperek do dekoracji
Canva
Jak krok po kroku zrobić karpia smażonego na maśle?
- Filety przepłucz wodą.
- Cebulę pokrój na plasterki.
- Obłóż karpia cebulą.
- Zalej wszystko mlekiem.
- Pojemnik, w którym znajduje się karp, cebula i mleko zamknij i schowaj do lodówki na całą noc.
- Cytrynę wyszoruj i przekrój na pół.
- Wyjmij karpia z lodówki i pojemnika. Mleko jest do wylania, cebula do wyrzucenia.
- Osusz karpia z mleka i skrop obficie sokiem z cytryny. Zostaw na 5 minut.
- Oczyść rybę z cytryny.
- Natrzyj karpia odrobiną soli i białego pieprzu.
- Obtocz go w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Karp jest gotowy do smażenia.
- Rozgrzej porządnie patelnię, następnie nałóż na nią masło klarowane. Kiedy będzie już gorące, ostrożnie włóż do niego rybę. Smaż z obu stron, na ogniu średniej wielkości.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!