Wigilijny kompot z suszu – przepis Ewy Wachowicz
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wigilijny kompot z suszu to niezwykle smaczny i aromatyczny napój, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczną wieczerzę 24 grudnia. Tradycyjnie przygotowywany jest na bazie suszonych owoców, cynamonu i goździków, choć to połączenie smaków może nie przypaść każdemu do gustu. Jak zrobić idealny kompot z suszu na wigilię? Przepis byłej Miss Polonia jest jednym z naszych ulubionych!
Reklama
Kompot z suszu, czyli jedna z 12 wigilijnych potraw
Tradycyjne potrawy wigilijne to przede wszystkim barszcz z uszkami, kutia, czy pierogi z kapustą i grzybami, ale czy zalicza się do nich tradycyjny kompot z suszu? Jak najbardziej! Aromatyczny napój do doskonały dodatek do spożywanych dań. Jego właściwości wspomagające trawienie są niewątpliwie zbawienne nie tylko w dniu wigilijnej wieczerzy, ale i również w świąteczne dni pełne rozmaitego jedzenia.canva.com
Przepis na wigilijny kompot z suszu Ewy Wachowicz
Kompot na wigilię przygotowujesz w bardzo prosty sposób, więć nawet jeśli nie czujesz się pewnie w kuchennym fartuchu, to bez najmniejszych problemów do rodzinnej wieczerzy możesz dołożyć swoją cegiełkę właśnie w postaci napoju z suszonych owoców! Lista składników:- 1 garść suszonych śliwek
- 1 garść suszonych moreli
- 1 garść suszonych jabłek
- 1 garść suszonych gruszek
- 2 laski cynamonu
- 15-20 goździków
- 1 cytryna
- cukier
- Suszone owoce włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dla uzyskania niezwykle głębokiego smaku i aromatu najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby moczyły się przez pełne 24 godziny
- Dodaj goździki oraz laski cynamonu i gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut (liczone od zagotowania wody)
- Przed końcem gotowania wywaru skontroluj jego słodkość i w razie potrzeby dodaj odpowiednią dla Ciebie ilość cukru
- Po gotowaniu przecedź kompot przez gazę i przelej do dzbanka. Dodaj kilka plasterków cytryny oraz kilka ugotowanych suszonych owoców
Reklama
Jak przechowywać kompot z suszu
Wigilijny napój z suszonych owoców można oczywiście przechowywać w lodówce lub w innym chłodnym miejscu (np. na balkonie), jednak najlepiej spożyć go maksymalnie do 10 dni od ugotowania. Tekst został opracowany na podstawie przepisu na kompot z suszu Ewy Wachowicz ze strony: ewawachowicz.plReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Zupa czosnkowa z przepisu Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Zupa czosnkowa jest delikatna i jednocześnie może być doskonałym daniem na rozgrzanie organizmu. Wersja z przepisu Magdy Gessler jest niezwykle pyszna i zachwyci wyjątkowym smakiem nawet najbardziej wymagających gości.
Taką szarlotkę podaje Ewa Wachowicz — zachwyca smakiem i wyglądem!
Trwa sezon na szarlotki! Polecamy sprawdzony przepis na kruchą szarlotkę od Ewy Wachowicz. To idealne ciasto na wakacyjny piknik, spotkanie z przyjaciółmi i niedzielny deser! Smacznego :)
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl