Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Pieczona ryba na wigilię, czyli pstrąg z piekarnika na dwa sposoby
Pieczona ryba na wigilię to świetne urozmaicenie menu bożonarodzeniowej wieczerzy. Poza tym pieczenie jest zdecydowanie lepszą formą obróbki termicznej niż smażenie. Dlaczego? Przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Potrawy z piekarnika zawierają zazwyczaj o wiele mniej tłuszczu, przez co nie powodują dużego obciążenia układu pokarmowego. Bądź fit! Niech pieczony pstrąg wigilijny zagości na Twoim stole 24 grudnia.
Wigilijny pstrąg z piekarnika – przepis tradycyjny
Jeśli zastanawiasz się jaka ryba na wigilię zamiast karpia będzie najlepsza, to wybierz pstrąga, który jest jedną z najsmaczniejszych oraz najzdrowszych ryb. Tradycyjny przepis na wigilijnego pstrąga z piekarnika pozwala wydobyć z ryby maksymalną moc walorów smakowych bez zbędnego dodawania bardzo wyraźnych składników. Dodatkowo tak upieczony pstrąg na pewno posmakuje dzieciakom. Zapewniam Cię, że tym razem nie będą marudzić! Składniki:- 1 świeży wypatroszony pstrąg (najlepiej w całości)
- plasterek masła
- gałązka rozmarynu
- przyprawy: sól i pieprz
- Rybę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie osusz przy użyciu ręcznika papierowego
- Do środka pstrąga włóż plaster masła, gałązkę rozmarynu i dopraw przyprawami
- Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez ok. 20 minut
canva.com
Pieczona ryba na wigilię – pstrąg z warzywami
Wigilijny pstrąg z piekarnika w towarzystwie warzyw jest równie ciekawą i nieskomplikowaną w przygotowaniu propozycją. To tylko kilka prostych składników, które nadają potrawie doskonałej równowagi smakowej! Składniki:- 1 świeży pstrąg
- łyżka masła
- gałązka rozmarynu
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 duży ziemniak
- przyprawy: sól i pieprz
- Zacznij oczywiście od dokładnego umycia ryby pod strumieniem zimnej wody i osusz ją ręcznikiem papierowym
- Cebulę pokrój w piórka, a ziemniaka w cienkie plastry. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki
- Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim przygotowane warzywa wraz z gałązką rozmarynu (nie dłużej niż 3 minut)
- Osuszonego pstrąga połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nafaszeruj jego wnętrze podsmażonymi na maśle warzywami, a następnie dokładnie natrzyj solą oraz pieprzem
- Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg)
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!