Pieczona ryba na wigilię, czyli pstrąg z piekarnika na dwa sposoby

Pieczona ryba na wigilię to świetne urozmaicenie menu bożonarodzeniowej wieczerzy. Poza tym pieczenie jest zdecydowanie lepszą formą obróbki termicznej niż smażenie. Dlaczego? Przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Potrawy z piekarnika zawierają zazwyczaj o wiele mniej tłuszczu, przez co nie powodują dużego obciążenia układu pokarmowego. Bądź fit! Niech pieczony pstrąg wigilijny zagości na Twoim stole 24 grudnia.

Wigilijny pstrąg z piekarnika – przepis tradycyjny

Jeśli zastanawiasz się jaka ryba na wigilię zamiast karpia będzie najlepsza, to wybierz pstrąga, który jest jedną z najsmaczniejszych oraz najzdrowszych ryb. Tradycyjny przepis na wigilijnego pstrąga z piekarnika pozwala wydobyć z ryby maksymalną moc walorów smakowych bez zbędnego dodawania bardzo wyraźnych składników. Dodatkowo tak upieczony pstrąg na pewno posmakuje dzieciakom. Zapewniam Cię, że tym razem nie będą marudzić! Składniki:
  • 1 świeży wypatroszony pstrąg (najlepiej w całości)
  • plasterek masła
  • gałązka rozmarynu
  • przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Rybę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie osusz przy użyciu ręcznika papierowego
  2. Do środka pstrąga włóż plaster masła, gałązkę rozmarynu i dopraw przyprawami
  3. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez ok. 20 minut
canva.com

Pieczona ryba na wigilię – pstrąg z warzywami

Wigilijny pstrąg z piekarnika w towarzystwie warzyw jest równie ciekawą i nieskomplikowaną w przygotowaniu propozycją. To tylko kilka prostych składników, które nadają potrawie doskonałej równowagi smakowej! Składniki:
  • 1 świeży pstrąg
  • łyżka masła
  • gałązka rozmarynu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Zacznij oczywiście od dokładnego umycia ryby pod strumieniem zimnej wody i osusz ją ręcznikiem papierowym
  2. Cebulę pokrój w piórka, a ziemniaka w cienkie plastry. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki
  3. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim przygotowane warzywa wraz z gałązką rozmarynu (nie dłużej niż 3 minut)
  4. Osuszonego pstrąga połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nafaszeruj jego wnętrze podsmażonymi na maśle warzywami, a następnie dokładnie natrzyj solą oraz pieprzem
  5. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg)
Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł