Śledzie po meksykańsku. Przystawka inspirowana kuchnią Meksyku

Przystawka ze śledzi to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Najczęściej podawana jest z cebulą lub śmietaną, ale czasem warto przełamać świąteczną rutynę i sięgnąć po mniej typową odsłonę tej potrawy. Śledzie po meksykańsku to lekko pikantna sałatka, która może zaciekawić również tych, którym ryby zwykle nie przypadają do gustu.

Śledzie po meksykańsku – co to za potrawa?

Od razu rozwiejemy wszystkie wątpliwości – w Meksyku nikt raczej o tej potrawie nie słyszał. Nazwa dania odnosi się po prostu do składników i dodatków kojarzonych z kuchnią tego środkowoamerykańskiego kraju. Śledzie w warzywnym sosie i pikantnych przyprawach zyskują zupełnie nowy charakter.
Canva

Śledzie po meksykańsku – jak przygotować?

Istotą tej wersji śledziowej przystawki jest pikantność. Nie bój się więc używać przypraw – do wymienionych na liście możesz również dodać swoje ulubione.

Składniki

  • 350 g filetów śledziowych a’la matjas
  • 1 duża cebula
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  • 120 g fasoli czerwonej
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 papryczka chili
  • 3 goździki
  • 2 ząbki czosnku
Canva

Przygotowanie

1. Filety śledziowe przepłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki. 2. Cebulę, czosnek i chili bardzo drobno posiekaj. 3. Cebulę zeszklij na oleju, po chwili dodaj czosnek i chili, wymieszaj z gorącym tłuszczem, ale nie smaż zbyt długo. 4. Papryki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Przesmaż chwilę i na patelnię wrzuć odsączoną fasolę. 5. Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i ocet. 6. Śledzie zalej sosem i warzywami. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i wstaw na całą noc do lodówki. Śledzie po meksykańsku podawaj z pieczywem, posypane świeżą natką pietruszki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł