Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Śledzie po meksykańsku. Przystawka inspirowana kuchnią Meksyku
Przystawka ze śledzi to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Najczęściej podawana jest z cebulą lub śmietaną, ale czasem warto przełamać świąteczną rutynę i sięgnąć po mniej typową odsłonę tej potrawy. Śledzie po meksykańsku to lekko pikantna sałatka, która może zaciekawić również tych, którym ryby zwykle nie przypadają do gustu.
Śledzie po meksykańsku – co to za potrawa?
Od razu rozwiejemy wszystkie wątpliwości – w Meksyku nikt raczej o tej potrawie nie słyszał. Nazwa dania odnosi się po prostu do składników i dodatków kojarzonych z kuchnią tego środkowoamerykańskiego kraju. Śledzie w warzywnym sosie i pikantnych przyprawach zyskują zupełnie nowy charakter.Canva
Śledzie po meksykańsku – jak przygotować?
Istotą tej wersji śledziowej przystawki jest pikantność. Nie bój się więc używać przypraw – do wymienionych na liście możesz również dodać swoje ulubione.Składniki
- 350 g filetów śledziowych a’la matjas
- 1 duża cebula
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 120 g fasoli czerwonej
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju
- 1 papryczka chili
- 3 goździki
- 2 ząbki czosnku
Canva
Przygotowanie
1. Filety śledziowe przepłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki. 2. Cebulę, czosnek i chili bardzo drobno posiekaj. 3. Cebulę zeszklij na oleju, po chwili dodaj czosnek i chili, wymieszaj z gorącym tłuszczem, ale nie smaż zbyt długo. 4. Papryki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Przesmaż chwilę i na patelnię wrzuć odsączoną fasolę. 5. Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i ocet. 6. Śledzie zalej sosem i warzywami. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i wstaw na całą noc do lodówki. Śledzie po meksykańsku podawaj z pieczywem, posypane świeżą natką pietruszki.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!