Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Wigilijne śledzie w śmietanie – przepis Ewy Wachowicz
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wigilijne śledzie w śmietanie to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Zdrowe ryby możesz przygotować na kilka różnych sposobów, a co najważniejsze – przepisy na śledzie są łatwe i przyjemne. Jak zrobić idealne śledzie w śmietanie na wigilię? Pomysł Ewy Wachowicz jak zwykle zaskakuje wyjątkowym smakiem!
Wigilijne śledzie w śmietanie – przepis Ewy Wachowicz
Śledzie można lubić lub nie, lecz jednego nie można im odmówić – to jedne z najzdrowszych ryb. Są także bardzo podatne na rozmaite przepisy kulinarne, które nie wymagają ponadprzeciętnych umiejętności przy kuchennym blacie. Jak pokazuje wigilijny przepis na śledzie w śmietanie Ewy Wachowicz, kluczem do sukcesu w tym przypadku jest prostota. Wyjście poza tradycyjny schemat nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty – również w kuchni. Składniki:- 0,5 kg śledzi solonych
- 1 jabłko
- 2 czerwone cebule
- sok z jednej cytryny
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 szklanki wody
- 2 szklanka mleka
- przyprawy: sól, pieprz
canva.com
Jak przygotować śledzie na wigilię
Nie jest to szybki przepis, gdyż filety śledziowe wymagają dłuższego czasu namoczenia w wodzie i mleku. Później jednak wystarczy tylko kilka nieskomplikowanych czynności, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem śledzi w śmietanowej zalewie.- Pierwszym i najważniejszym krokiem jest oczywiście przygotowanie filetów śledziowych. Włóż je do wody i namocz przez minimum 6 godzin
- Następnie odlej wodę i obierz filety ze skóry. Zalej dwiema szklankami mleka i ponownie namocz, lecz tym razem przez ok. 60 minut
- Teraz czas na cebulę i jabłko. Pokrój ją w cienkie półplasterki, a jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki
- Kawałki cebulki i starte jabłko przełóż do jednej miski i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut
- Namoczone w mleku filety śledziowe odcedź, osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Na rybę rozłóż jabłko oraz cebulę i ponownie pozostaw na ok. 15 minut
- Do szklanki śmietany dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się kryształków słodzika
- Zalej śledzie przygotowaną śmietaną i wszystko dokładnie wymieszaj
- Odstaw do lodówki na kilka godzina dla całkowitego połączenia się smaków
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.