Pieczony karp na wigilię – przepis Magdy Gessler

Karp z piekarnika na wigilię to doskonała alternatywa do ryby smażonej na głębokim tłuszczu. Potrawa skierowana jest przede wszystkim do osób będących na diecie niskotłuszczowej, ale i również tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego. Poza tym upieczony karp to mniejszy bałaganu w kuchni oraz brak nieprzyjemnego zapachu po smażeniu, którego trudno się pozbyć!

Jak zrobić karpia z piekarnika – przepis Magdy Gessler

Karp wigilijny to jedno z najważniejszych dań w czasie wieczerzy 24 grudnia. Pieczona ryba na wigilię według przepisu Magdy Gessler to minimum przygotowań, których efektem są niesamowite doznania organoleptyczne. Przekonaj się sama! Lista składników:
  • 1 kg karpia
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko

Marynowanie ryby przed pieczeniem

Przyrządzanie wigilijnego karpia z piekarnika zacznij od zrobienia marynaty, która stanowi istotną podstawę uzyskania oczekiwanych rezultatów smakowych. Jak przygotować marynatę? Wyciśnij do szklanki sok z dwóch cytryn i dodaj do niego łyżeczkę soli oraz łyżeczkę pieprzu cytrynowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Następnie zalej sokiem pokrojone w dzwonka kawałki karpia, nakryj naczynie folią aluminiową i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Karp z piekarnika krok po kroku

  1. Zamarynowanego karpia wyjmij z lodówki chwilę przed pieczeniem, aby zdążył nabrać temperatury pokojowej. W innym wypadku ryba w piekarniku zacznie się gotować, co nie jest celem tego przepisu
  2. Przygotuj panierkę: jajko roztrzep na jednym talerzu, natomiast na drugim wymieszaj mąkę z bułką tartą
  3. Każdy kawałek karpia obtocz w panierce i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Piecz rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości przygotowanych kawałków
Smacznego!
canva.com

Wigilijny karp z piekarnika – z czym podawać

Upieczoną rybę najlepiej serwować od razu po wyjęciu z piekarnika w towarzystwie kawałka cytryny, świeżego pieczywa, czy też wigilijnej kapusty z grzybami lub kapusty z grochem (popularnej w niektórych regionach polski). Oczywiście pieczony karp jest tak smaczny, że może również być serwowany bez żadnych dodatków.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł