Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Ser z orzechów nerkowca. Apetyczny serek nie tylko dla wegan
Ser z orzechów nerkowca to jeden z najbardziej popularnych zastępników nabiału. Jest pożywny i świetnie komponuje się z różnorodnymi przyprawami i dodatkami. Doceniają go nie tylko weganie, ale również osoby zmagające się z nietolerancją laktozy. Co więcej, jego wykonanie jest banalnie proste – bez trudu przygotują go nawet ci, którzy nie posiadają doświadczenia w sztuce serowarstwa.
Orzechy nerkowca – odżywcza bomba
Nerkowce cenione są nie tylko ze względu na swój smak, ale również za właściwości prozdrowotne. Według naukowców mogą bowiem wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Przydają się również jako składniki diety odchudzającej i zapobiegającej nadciśnieniu. Jeśli jedzenie samych orzechów wydaje Ci się nieco monotonne, serek z nerkowców będzie ciekawym urozmaiceniem posiłków.Canva
Ser z orzechów nerkowca – jak go przygotować?
Konsystencja sera zależy od ilości dodanej wody – pamiętaj jednak, by nie dolewać jej zbyt dużo, bo utrudni to proces twardnienia masy. Zamiast serowarskich kultur bakterii możesz dodać zawartość kapsułki probiotyku, który otrzymasz w każdej aptece.Składniki
- 200 g namoczonych nerkowców
- 200 g surowych nerkowców
- 100 ml wody
- 130 ml płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 0,5 grama żywych kultur bakterii
- wybrane przyprawy i dodatki
Canva
Przygotowanie
1. 200 g nerkowców zalej zimną wodą i odstaw na 8 godzin. Orzechy odcedź i przepłucz pod strumieniem wody. 2. Zagotuj wodę. Do blendera wrzuć namoczone i surowe orzechy, olej kokosowy, sól i płatki drożdżowe. Zblenduj wszystko na gładką masę – zajmie to 4-5 minut. 3. Po tym czasie, nie przerywając blendowania, zacznij dolewać do masy gorącą wodę. Powinno być jej niewiele – tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły. Zakończ blendowanie, gdy w masie nie będzie widocznych grudek. 4. Do masy orzechowej wsyp kultury bakterii i starannie wymieszaj. 5. Przelej masę do miseczki lub specjalnej foremki na sery. Odstaw ser na 8 godzin do lodówki, by stwardniał. 6. Gotowy ser obtocz w wybranych przyprawach np. w czerwonym pieprzu, w słodkiej lub pikantnej papryce czy w oregano. Odłóż ser na kilka godzin, by przesiąknął zapachem i smakiem ziół. Ser z nerkowców należy przechowywać w lodówce i spożyć jak najszybciej – według naszych informacji nie powinno być z tym najmniejszego problemu!Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Tarcie sera to udręka? Zrób to, a problem czyszczenia tarki zniknie
Ucieranie sera może być czasami nieco uciążliwe, zwłaszcza gdy ser przykleja się do tarki i utrudnia proces. W tym artykule dowiesz się o prostym triku, który może sprawić, że ucieranie sera stanie się o wiele łatwiejsze.
Biały ser już nigdy nie spleśnieje. Wystarczy kostka cukru
Biały ser to nie tylko smaczny i wszechstronny produkt, ale także składnik wielu potraw. Niestety, pleśń może szybko się na nim pojawić, a sucha i niesmaczna warstwa to ostatnia rzecz, jaką chcielibyśmy znaleźć na naszym ulubionym serze.