Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Śledzie w oleju — sprawdzony przepis babci
Dobrze przyrządzone śledzie są naprawdę przepyszne, wyjątkowe. Smak ryby jest zarazem wyrazisty i delikatny. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są sprawdzone, tradycyjne receptury. Tak jest właśnie w tym przypadku. Koniecznie zobacz jak zrobić śledzie w oleju. Przepis babci jest rewelacyjny. To idealna kompozycja ryb, przypraw i oleju.
Moczenie śledzi — jak zrobić to dobrze?
Śledzie to ryby, które należy wymoczyć przed przyrządzeniem. To jak długo trwa taka procedura, zależy od ryb, które się wybierze. Jeśli zdecydujesz się na śledzie solone z beczki, moczenie może zająć całą noc. W przypadku filetów ala'matias może być to nieraz kwestia kilku minut. Ba, czasem wystarczy dobrze przepłukać ryby pod bieżącą wodą.Canva
Śledzie w oleju — jakie są potrzebne składniki?
Potrzebne są przede wszystkim 3 produkty: śledzie (ważne jest, żeby kupić dobre ryby) olej i cebula.- 0,5 kg filetów śledziowych ala'matias
- 2 duże cebule
- 2 duże liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej
Śledzie w oleju — jak je zrobić krok po kroku według przepisu babci
Cały przepis jest bardzo prosty, jednak za przygotowanie śledzi musisz zabrać się wcześniej, a nie na ostatnią chwilę. Dlaczego? Najpierw trzeba ryby wymoczyć, a później będą musiały "przegryźć się" w lodówce przez 2 dni.- Dokładnie wyczyść ryby z oleju.
- Przepłucz śledzie pod bieżącą wodą, a potem włóż do miski z czystą wodą na godzinę.
- Wymieniaj wodę co 20 minut.
- Osusz ryby, pokrój na kawałki.
- Cebulę pokrój na cienkie plastry. Przelej ją wrzątkiem.
- Śledzie, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie wymieszaj w słoiku. Zalej wszystko olejem.
- Zamknij szczelnie słoik i schowaj go do lodówki na 2 dni.
- Przepyszne domowe śledzie w oleju są gotowe!
Canva
Śledzie — kiedy i do czego je jeść
Śledzie świetnie sprawdzają się w roli przystawek, zarówno w codziennym menu, jak i na przyjęcia, imprezy, czy domówki. Popularne są w świątecznym wydaniu, często pojawiają się na wigilijnym stole. Przyjęło się też uważać je za dobrą przekąskę do mocniejszych alkoholi w rodzaju wódki. Śledzie doskonale komponują się z pieczywem. Możesz też podać je samodzielnie, na przykład w formie koreczków.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.