Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak zrobić domowe masło z orzechów nerkowca
Masło z orzechów nerkowca to doskonały sposób na użycie orzechów w inny sposób niż ich tradycyjne zjedzenie. Mimo iż możesz kupić je praktycznie w każdym sklepie spożywczym, to nic nie cieszy tak, jak domowe masło orzechowe, które możesz modyfikować według własnych upodobań. Zobacz jak zrobić doskonałe masło z orzechów nerkowca i do czego możesz je wykorzystać!
Masło z orzechów nerkowca – do czego używać
Zarówno zdrowe orzechy nerkowca, jak i przygotowane z nich masło, to świetny dodatek do wielu dań słodkich oraz słonych. Masło orzechowe idealnie sprawdzi się w daniach kuchni orientalnej przede wszystkim jeśli chodzi o różnego rodzaju pasty curry i nie tylko. Domowe masło z orzechów nerkowca to również świetna baza do wypieku ciast lub dietetycznych koktajli białkowo-tłuszczowych, które są niezbędne w przypadku osób utrzymujących wysoką aktywność fizyczną.canva.com
Przepis na domowe masło z orzechów nerkowca
Lista składników:- 0,5 kg orzechów nerkowca
- 3 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki soli
Masło orzechów nerkowca krok po kroku
Jeśli masz już wszystkie składniki, to czas zająć się przygotowaniem masła. Pamiętaj, że przepis możesz modyfikować według własnych upodobań smakowych dodając do masła cynamon, kawę zbożową lub inny rodzaj orzechów.- Orzechy nerkowca namocz w letniej wodzie. Najlepiej, aby przebywały w niej minimum 12 godzin
- Odlej wodę, a orzechy wrzuć do blendera kielichowego i miksuj na minimalnych obrotach przez ok. 10 minut. Wyłączaj silnik co jakiś czas, aby nie dopuścić do jego uszkodzenia
- Gdy ze zmiksowanych orzechów zacznie wytrącać się tłuszcz, to dodaj trzy łyżki oleju kokosowego i sól, a następnie zmiksuj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremowej masy
Jak przechowywać domowe masło orzechowe
Masło z orzechów nerkowca zarówno to kupione w sklepie, jak i to przygotowane w warunkach domowych zaleca się przechowywać w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zachowa swoje właściwości i będzie możliwe do rozsmarowania w każdym momencie. Jeśli jednak zdecydujesz się trzymać je w lodówce, to pamiętaj, aby wyjąć je z niej na ok. 15 minut przed użyciem. Uwaga! Zbyt wysoka temperatura przechowywania masła orzechowego może spowodować samoistne odseparowanie się tłuszczu od pulpy orzechowej.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak przechowywać masło?
Przechowywanie masła w odpowiednich warunkach jest kluczowe, aby zapewnić jego świeżość i miękkość. Jeśli nie chcesz, aby masło było twarde i trudne do rozsmarowania, musisz wiedzieć, jak je przechowywać. W tym artykule dowiesz się, jak dbać o masło, aby zawsze było w idealnym stanie.
Masło czosnkowe - dodatek idealny!
Masło czosnkowe to niezwykle pyszny i aromatyczny dodatek wielu potraw. Użyte do gotowania masło nadaje potrawom głęboki smak i wyjątkowy charakter. Przyrządzenie tego masła w domu jest niezwykle proste, a efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W jaki sposób robi się domowe masło czosnkowe? Poznaj najlepsze triki!
Zamienniki masła: awokado, masło orzechowe i inne alternatywy
Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy istnieją zamienniki masła? Jeśli tak, to świetnie trafiłeś! W tym artykule przedstawimy Ci różne alternatywy dla tradycyjnego masła, które są zdrowsze i mogą być doskonałym dodatkiem do Twojej kuchni. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu chcesz eksperymentować z nowymi smakami, zamienniki masła mogą być idealnym rozwiązaniem. Przekonaj się sam!