Jak zrobić domowe masło z orzechów nerkowca

Masło z orzechów nerkowca to doskonały sposób na użycie orzechów w inny sposób niż ich tradycyjne zjedzenie. Mimo iż możesz kupić je praktycznie w każdym sklepie spożywczym, to nic nie cieszy tak, jak domowe masło orzechowe, które możesz modyfikować według własnych upodobań. Zobacz jak zrobić doskonałe masło z orzechów nerkowca i do czego możesz je wykorzystać!

Masło z orzechów nerkowca – do czego używać

Zarówno zdrowe orzechy nerkowca, jak i przygotowane z nich masło, to świetny dodatek do wielu dań słodkich oraz słonych. Masło orzechowe idealnie sprawdzi się w daniach kuchni orientalnej przede wszystkim jeśli chodzi o różnego rodzaju pasty curry i nie tylko. Domowe masło z orzechów nerkowca to również świetna baza do wypieku ciast lub dietetycznych koktajli białkowo-tłuszczowych, które są niezbędne w przypadku osób utrzymujących wysoką aktywność fizyczną.
canva.com

Przepis na domowe masło z orzechów nerkowca

Lista składników:
  • 0,5 kg orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki soli

Masło orzechów nerkowca krok po kroku

Jeśli masz już wszystkie składniki, to czas zająć się przygotowaniem masła. Pamiętaj, że przepis możesz modyfikować według własnych upodobań smakowych dodając do masła cynamon, kawę zbożową lub inny rodzaj orzechów.
  1. Orzechy nerkowca namocz w letniej wodzie. Najlepiej, aby przebywały w niej minimum 12 godzin
  2. Odlej wodę, a orzechy wrzuć do blendera kielichowego i miksuj na minimalnych obrotach przez ok. 10 minut. Wyłączaj silnik co jakiś czas, aby nie dopuścić do jego uszkodzenia
  3. Gdy ze zmiksowanych orzechów zacznie wytrącać się tłuszcz, to dodaj trzy łyżki oleju kokosowego i sól, a następnie zmiksuj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremowej masy

Jak przechowywać domowe masło orzechowe

Masło z orzechów nerkowca zarówno to kupione w sklepie, jak i to przygotowane w warunkach domowych zaleca się przechowywać w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zachowa swoje właściwości i będzie możliwe do rozsmarowania w każdym momencie. Jeśli jednak zdecydujesz się trzymać je w lodówce, to pamiętaj, aby wyjąć je z niej na ok. 15 minut przed użyciem. Uwaga! Zbyt wysoka temperatura przechowywania masła orzechowego może spowodować samoistne odseparowanie się tłuszczu od pulpy orzechowej.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł