15 sposobów na ból gardła

Problemy z przełykaniem, pieczenie, drapanie, uporczywy ból, stan zapalny. Wszystko to pojawia się gdy mamy do czynienia z bólem gardła. Niestety ta niechciana dolegliwość zdarza nam się szczególnie często głównie w porach przejściowych. Większość osób dorosłych z taką pozornie błahostką nie będzie ustawiać się w kolejce do lekarza, a co najwyżej spróbuje poradzić sobie samodzielnie z ewentualną pomocą farmaceuty, no i oczywiście starych i sprawdzonych babcinych, domowych sposobów.
Jak pokonać nieznośny ból gardła? Jakie są na to metody? Przedstawiamy poniżej. 1. Tabletki do ssania - w każdej aptece zakupimy bez konieczności posiadania recepty najróżniejsze tabletki do ssania, które pomagają w zwalczaniu bólu gardła. Występują zwykle zarówno w wersjach dla dorosłych jak i dla dzieci, maja również urozmaiconą siłę działania, dzięki czemu pomagają niezależnie od uporczywości bólu. 2. Herbata – jednak tylko ta z odpowiednimi dodatkami z „domowej apteczki” – plasterek cytryny, łyżka miodu, sok malinowy a także korzeń imbiru. 3. Napary – rumianek, kwiat lipy oraz czarnego bzu. Mają one działanie rozgrzewające oraz antyseptyczne dzięki czemu są idealne w czasie bólu gardła. 4. Napary jako płukanki – kora dębu, szałwia, rumianek. Gardło należy płukać około 4 razy na dzień. Odpowiednio wypłukane znacznie szybciej przestanie nam dokuczać. 5. Inne płukanki – w czasie uporczywych dolegliwości gardłowych możemy przygotować również innego rodzaju płukanki np. woda z dodatkiem niewielkiej ilości sody lub soli. Tak przygotowaną miksturą również płuczemy gardło cztery razy na dzień. 6. Rosół – sprawdza się przy każdej infekcji. Ma działanie rozgrzewające i jednocześnie wzmacnia organizm. Zupa jest pożywna, a gdy mocno boli nas gardło trudno byłoby nam jeść inne posiłki niż płynne, bo każdy z nich powoduje podrażnienia delikatnej, zmienionej zapalnie błony śluzowej. Tak więc zjedzenie rosołu w trakcie bólu gardła działa na kilku płaszczyznach – rozgrzewa, pomaga wypłukać drobnoustroje chorobowe z naszego gardła, zapobiega rozwojowi choroby, pomaga nawilżyć błonę śluzową gardła. 7. Syrop z cebuli – cebulę kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy będzie wydzielał się sok możemy swobodnie stosować go na ból gardła i inne dolegliwości związane z przeziębieniem. 8. Płyny – w czasie każdej infekcji niezwykle istotne jest picie dużej ilości płynów. Pomagają one utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu gdyby pojawiła się gorączka, jak również wypłukać drobnoustroje z organizmu. Unikajmy raczej słodkich i gazowanych napoi, najlepiej sprawdzą się zwykła woda mineralna oraz ziołowe herbatki z dodatkiem soków. 9. Miód – najbardziej poleca się lipowy, jednak każdy będzie idealny. Jeśli chcemy wykorzystać jego właściwości należy przegotować wodę i odstawić ją do przestygnięcia – nie powinna być cieplejsza niż 40 stopni Celsjusza. Wówczas dodajemy do niej miodu i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. 10. Czosnek – jego zapach z całą pewnością może odstraszać. Pozwólmy sobie na niego jeśli nie wybieramy się nigdzie. Najlepiej rozgnieść ząbki czosnku aby wydobyć jego lecznicze właściwości. Przy uporczywym bólu gardła poleca się dodanie czosnku do jakiegoś napoju. Jednym ze sposobów naszych babć jest dodanie rozgniecionego czosnku do chłodnego mleka z łyżką miodu. 11. NLPZ – niesteroidowe leki przeciwzapalne, oczywiście są nimi również tabletki do ssania, jednak rosnącą popularnością cieszą się te dostępne w sprayach, które kilka razy na dzień aplikujemy na bolące gardło. Są z całą pewnością wygodne w stosowaniu i przynoszą ulgę w bólu. 12. Odpoczynek – aby szybko i skutecznie zwalczyć infekcję najlepszym rozwiązaniem będzie zafundowanie sobie krótkiego odpoczynku. Spędzenie 1-2 dni w łóżku jeśli mamy taką możliwość, sprawi, że znacznie lepiej się poczujemy, dolegliwości szybciej ustąpią, a my zregenerujemy siły i będziemy jak nowonarodzeni. 13. Sok z buraków – Świerzy sok z buraków lub przygotowany z koncentratu. Płukanie gardła kilka razy dziennie z całą pewnością przyniesie nam dużą ulgę. 14. Nawilżenie powietrza – gdy jesteśmy chorzy bardzo ważne jest dbać o właściwy poziom nawilżenia w pomieszczeniach, w których przebywamy. Pomoże to uniknąć przesuszenia błon śluzowych. 15. Kompot z imbiru – korzeń imbiru, wystarczy niewielki kilku centymetrowy kawałek należy pokroić na cieniutkie plasterki, zalać wodą w ilości około jednej szklanki i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Na koniec przecedzamy i odstawimy do ostudzenia, powinno mieć temperaturę nie wyższą niż 40 stopni Celsjusza, wówczas dodajemy łyżkę miodu. Napój można wypijać dwa razy dziennie. Marta
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł