Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Oliwa i oleje - jakie znamy rodzaje i który do czego stosować?
Jeszcze dwadzieścia lat temu na półkach sklepowych można było kupić olej rzepakowy, czasami słonecznikowy i jak ktoś miał szczęście mógł trafić na oliwę z oliwek. Dziś półki sklepowe są pełne różnych olejów i tylko kupujący nie zawsze wiedzą „z czym to się je”. Przygotowaliśmy zatem krótką ściągę na temat olejów dostępnych w naszych sklepach.
Oliwa z oliwek
Oliwa to nazwa zarezerwowana dla tłuszczu tłoczonego z oliwek. Uznawana jest ona za jeden z najzdrowszych tłuszczy roślinnych dostępnych na rynku. Oliwa z oliwek posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach. Jest bogata w tłuszcze nienasycone, szczególnie w kwasy tłuszczowe omega-3. Może być wykorzystywana zarówno do potraw na zimno, gotowanych jak i smażonych. Kupując oliwę z oliwek należy zwrócić uwagę czy na opakowaniu zaznaczone jest, iż pochodzi ona z pierwszego tłoczenia, ponieważ właśnie taka jest najlepsza.Olej rzepakowy
Często nazywany jest oliwą północy. Jest to olej, który zdaniem niektórych dietetyków jest zdrowszy nawet od oliwy z oliwek. Wprawdzie nie jest on tak reklamowany, niemniej jednak jest najczęściej kupowanym olejem w naszym kraju. Olej rzepakowy zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i najmniej kwasów nasyconych (mniej niż oliwa). Dostarcza organizmowi witaminy E oraz sporo kwasu omega-3. Ponieważ ma neutralny smak i zapach, niemal niewyczuwalny, to wiele osób wybiera właśnie ten rodzaj oleju zamiast oliwy. Wykorzystanie: Olej rzepakowy nadaje się do spożycia zarówno na zimno jak i na gorąco. Można na nim smażyć, dusić i gotować.Olej słonecznikowy
Jest drugim pod względem popularności na polskich stołach olejem. Posiada jasnożółty kolor oraz delikatny smak i zapach, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany do przygotowywania różnych potraw. Olej słonecznikowy jest bogaty w kwasy omega-6, ale niestety posiada tylko niewielką ilość kwasów omega-3. Warto jednak podkreślić, że ten rodzaj oleju jest najbogatszym źródłem witaminy E spośród wszystkich olejów i oliwy. Wykorzystanie: Olej słonecznikowy doskonale nadaje się do potraw na zimno. Kucharze wybierają go do robienia majonezu i sosów na jego bazie, z powodu neutralnego smaku. Olej słonecznikowy może być również używany do duszenia i gotowania, nie nadaje się jednak do smażenia.Olej sojowy
Ma jasnożółty kolor, swoisty zapach i delikatny smak. Zawiera sporo kwasów wielonienasyconych takich jak omega-6 i omega-3. Jest bardzo dobrym źródłem lecytyny, która ma wpływ na umysł i pracę wątroby. Ponadto olej sojowy posiada wiele fitoestrogenów, nazywanych roślinnymi hormonami kobiecymi, oraz niewielką ilość witaminy E. Wykorzystanie: Olej sojowy doskonale nadaje się do sałatek i surówek. Może być wykorzystany do gotowania i duszenia, natomiast nie jest polecany do smażenia.Olej z pestek winogron
Jest przezroczysty z jasnozielonym odcieniem. Posiada delikatny zapach i neutralny smak. Składa się w dużej mierze z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z dużej ilości omega-6. W tym gatunku oleju niestety kwasy omega-3 występują tylko w niewielkiej ilości. Warto wiedzieć, że w sprzedaży jest przede wszystkim olej rafinowany, ponieważ olej z tłoczenia na zimno ma krótki okres przydatności. Minusem oleju z pestek winogron jest wysoka cena. Wykorzystanie: Olej z pestek winogron jest doskonały do sałatek i surówek. Wykorzystywany jest także do robienia majonezu oraz sosów na jego bazie. Olej ten można dodać też do gotowania, niemniej jednak nie nadaje się zupełnie do smażenia. AgnieszkaObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy każdy może nauczyć się gotować? Tak!
Gotowanie jest jedną z tych umiejętności, które każdy może opanować. Niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni, czy jesteś kompletnie początkująca czy też już próbowałaś swoich sił, możesz nauczyć się gotować. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę determinacji, cierpliwości i chęci do nauki.
Który olej jest najzdrowszy?
Jest wiele rodzajów olejów dostępnych na rynku, ale który z nich jest najzdrowszy dla naszego organizmu? Wybór odpowiedniego oleju może mieć duże znaczenie dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. W tym artykule dowiesz się, który olej jest uważany za najzdrowszy i dlaczego.
Jak nauczyć się gotować?
Zawsze marzyłaś o tym, aby nauczyć się gotować, ale nie wiesz, od czego zacząć? Nie martw się! W tym artykule podzielimy się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci rozpocząć przygodę z gotowaniem od podstaw. Niezależnie od tego, czy jesteś kompletnym nowicjuszem w kuchni, czy po prostu chcesz poszerzyć swoje umiejętności kulinarne, znajdziesz tutaj wiele cennych wskazówek.