Oliwa i oleje - jakie znamy rodzaje i który do czego stosować?

Jeszcze dwadzieścia lat temu na półkach sklepowych można było kupić olej rzepakowy, czasami słonecznikowy i jak ktoś miał szczęście mógł trafić na oliwę z oliwek. Dziś półki sklepowe są pełne różnych olejów i tylko kupujący nie zawsze wiedzą „z czym to się je”. Przygotowaliśmy zatem krótką ściągę na temat olejów dostępnych w naszych sklepach.

Oliwa z oliwek

Oliwa to nazwa zarezerwowana dla tłuszczu tłoczonego z oliwek. Uznawana jest ona za jeden z najzdrowszych tłuszczy roślinnych dostępnych na rynku. Oliwa z oliwek posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach. Jest bogata w tłuszcze nienasycone, szczególnie w kwasy tłuszczowe omega-3. Może być wykorzystywana zarówno do potraw na zimno, gotowanych jak i smażonych. Kupując oliwę z oliwek należy zwrócić uwagę czy na opakowaniu zaznaczone jest, iż pochodzi ona z pierwszego tłoczenia, ponieważ właśnie taka jest najlepsza.

Olej rzepakowy

Często nazywany jest oliwą północy. Jest to olej, który zdaniem niektórych dietetyków jest zdrowszy nawet od oliwy z oliwek. Wprawdzie nie jest on tak reklamowany, niemniej jednak jest najczęściej kupowanym olejem w naszym kraju. Olej rzepakowy zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i najmniej kwasów nasyconych (mniej niż oliwa). Dostarcza organizmowi witaminy E oraz sporo kwasu omega-3. Ponieważ ma neutralny smak i zapach, niemal niewyczuwalny, to wiele osób wybiera właśnie ten rodzaj oleju zamiast oliwy. Wykorzystanie: Olej rzepakowy nadaje się do spożycia zarówno na zimno jak i na gorąco. Można na nim smażyć, dusić i gotować.

Olej słonecznikowy

Jest drugim pod względem popularności na polskich stołach olejem. Posiada jasnożółty kolor oraz delikatny smak i zapach, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany do przygotowywania różnych potraw. Olej słonecznikowy jest bogaty w kwasy omega-6, ale niestety posiada tylko niewielką ilość kwasów omega-3. Warto jednak podkreślić, że ten rodzaj oleju jest najbogatszym źródłem witaminy E spośród wszystkich olejów i oliwy. Wykorzystanie: Olej słonecznikowy doskonale nadaje się do potraw na zimno. Kucharze wybierają go do robienia majonezu i sosów na jego bazie, z powodu neutralnego smaku. Olej słonecznikowy może być również używany do duszenia i gotowania, nie nadaje się jednak do smażenia.

Olej sojowy

Ma jasnożółty kolor, swoisty zapach i delikatny smak. Zawiera sporo kwasów wielonienasyconych takich jak omega-6 i omega-3. Jest bardzo dobrym źródłem lecytyny, która ma wpływ na umysł i pracę wątroby. Ponadto olej sojowy posiada wiele fitoestrogenów, nazywanych roślinnymi hormonami kobiecymi, oraz niewielką ilość witaminy E. Wykorzystanie: Olej sojowy doskonale nadaje się do sałatek i surówek. Może być wykorzystany do gotowania i duszenia, natomiast nie jest polecany do smażenia.

Olej z pestek winogron

Jest przezroczysty z jasnozielonym odcieniem. Posiada delikatny zapach i neutralny smak. Składa się w dużej mierze z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z dużej ilości omega-6. W tym gatunku oleju niestety kwasy omega-3 występują tylko w niewielkiej ilości. Warto wiedzieć, że w sprzedaży jest przede wszystkim olej rafinowany, ponieważ olej z tłoczenia na zimno ma krótki okres przydatności. Minusem oleju z pestek winogron jest wysoka cena. Wykorzystanie: Olej z pestek winogron jest doskonały do sałatek i surówek. Wykorzystywany jest także do robienia majonezu oraz sosów na jego bazie. Olej ten można dodać też do gotowania, niemniej jednak nie nadaje się zupełnie do smażenia. Agnieszka
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł