10 powodów dla których warto zrezygnować z cukru

Warto ograniczyć spożycie cukru lub całkowicie wyeliminować go z naszej diety. Cukier nazywany jest przez lekarzy „białym zabójcą” i chociaż sam w sobie dodaje organizmowi dużo energii, to jest to energia krótkotrwała i szybko przemijająca. Zastąpić go można w diecie innymi, bardziej przydatnymi dla organizmu substancjami.

Dlaczego warto zrezygnować ze spożywania cukru?

1. Należy pamiętać, że biały cukier znajduje się również w słodyczach: batonikach, wafelkach i innych. To również z takich przekąsek należałoby zrezygnować. Podnoszą one szybko poziom cukru we krwi, ale za chwilę bardzo szybko on opada. Człowiek znowu czuje głód, staje się zmęczony i „czegoś” mu brakuje. Trzustka również pracuje we wzmożonym tempie. Podjadając codziennie coś słodkiego jedna osoba w ciągu roku może zjeść około… 50 kg cukru! 2. Cukier przede wszystkim odpowiedzialny jest za szybkie przybieranie na wadze. To przez niego większość osób choruje na nadwagę i otyłość. W niektórych przypadkach wystarczy tylko kilka dodatkowych kostek cukru dziennie by w ciągu roku przytyć o około 7 kilogramów! 3. Chociaż cukier jest bardzo energetyczny, to tak naprawdę daje organizmowi o połowę mniej energii niż… tłuszcz. Lepiej więc zjeść pożywny obiad zawierający pozytywne dla człowieka kwasy tłuszczowe i ograniczone ilości tłuszczu, niż ratować się słodką przekąską, która w ogóle nie zabije głodu. 4. Cukier hamuje naturalne procesy organizmu, ponieważ zmniejsza i ogranicza ilość potrzebnych człowiekowi witamin i mikro- oraz makroelementów. Organizm wytrawia swoje zasoby, które mógłby spożytkować w inny sposób, tylko po to by móc strawić cukier. Spadek ilości ważnych dla człowieka substancji może powodować obniżenie metabolizmu oraz sprzyja chorobom nowotworowym. 5. Spożywanie nadmiernych ilości cukru może prowadzić do rozwinięcia się chorób metabolicznych oraz cukrzycy. Cukier trawiony jest bardzo szybko, trzustka zaczyna produkować duże ilości insuliny, aby móc transportować glukozę do komórek ciała. Duże stężenia insuliny jednak prowadzą również do powiększania komórek tłuszczowych. 6. Nadmierna produkcja insuliny przez organizm i ciągły wysoki poziom cukru we krwi mogą doprowadzić do wzrostu ciśnienia, cholesterolu oraz trójglicerydów. Poza tym cukier niszczy naczynia krwionośne, może również przyczyniać się do powstawania miażdżycy. 7. Cukier to również główny oskarżony w walce z próchnicą. To właśnie on doprowadza do namnażania się bakterii odpowiedzialnych za niszczenie zębów. Jest niezbędnym składnikiem ich pożywienia. Poza tym osłabia zęby i może prowadzić do niszczenia szkliwa. 8. Cukier działa również negatywnie na układ trawienny. Podrażnia śluzówkę żołądka oraz przyczynia się do niszczenia błony śluzowej jelit. Prowadzi do nadkwasoty i nadprodukcji kwasu żołądkowego. To może prowadzić do powstania wrzodów w przewodzie pokarmowym. 9. Cukier przyczynia się również do powstawania różnego rodzaju grzybic. Jedną z form leczenia grzybicy w jakiejkolwiek formie jest właśnie zaprzestanie jedzenia cukru i słodzonych dodatków! 10. Cukier uzależnia, tak samo jak alkohol czy narkotyki. Jego nagłe spadki we krwi prowadzą w końcu do występowania niemiłych konsekwencji psychicznych: spadku nastroju, braku koncentracji, zaburzeń pamięci czy nadpobudliwości i złości.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł