Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
10 powodów dla których warto zrezygnować z cukru
Warto ograniczyć spożycie cukru lub całkowicie wyeliminować go z naszej diety. Cukier nazywany jest przez lekarzy „białym zabójcą” i chociaż sam w sobie dodaje organizmowi dużo energii, to jest to energia krótkotrwała i szybko przemijająca. Zastąpić go można w diecie innymi, bardziej przydatnymi dla organizmu substancjami.
Dlaczego warto zrezygnować ze spożywania cukru?
1. Należy pamiętać, że biały cukier znajduje się również w słodyczach: batonikach, wafelkach i innych. To również z takich przekąsek należałoby zrezygnować. Podnoszą one szybko poziom cukru we krwi, ale za chwilę bardzo szybko on opada. Człowiek znowu czuje głód, staje się zmęczony i „czegoś” mu brakuje. Trzustka również pracuje we wzmożonym tempie. Podjadając codziennie coś słodkiego jedna osoba w ciągu roku może zjeść około… 50 kg cukru! 2. Cukier przede wszystkim odpowiedzialny jest za szybkie przybieranie na wadze. To przez niego większość osób choruje na nadwagę i otyłość. W niektórych przypadkach wystarczy tylko kilka dodatkowych kostek cukru dziennie by w ciągu roku przytyć o około 7 kilogramów! 3. Chociaż cukier jest bardzo energetyczny, to tak naprawdę daje organizmowi o połowę mniej energii niż… tłuszcz. Lepiej więc zjeść pożywny obiad zawierający pozytywne dla człowieka kwasy tłuszczowe i ograniczone ilości tłuszczu, niż ratować się słodką przekąską, która w ogóle nie zabije głodu. 4. Cukier hamuje naturalne procesy organizmu, ponieważ zmniejsza i ogranicza ilość potrzebnych człowiekowi witamin i mikro- oraz makroelementów. Organizm wytrawia swoje zasoby, które mógłby spożytkować w inny sposób, tylko po to by móc strawić cukier. Spadek ilości ważnych dla człowieka substancji może powodować obniżenie metabolizmu oraz sprzyja chorobom nowotworowym. 5. Spożywanie nadmiernych ilości cukru może prowadzić do rozwinięcia się chorób metabolicznych oraz cukrzycy. Cukier trawiony jest bardzo szybko, trzustka zaczyna produkować duże ilości insuliny, aby móc transportować glukozę do komórek ciała. Duże stężenia insuliny jednak prowadzą również do powiększania komórek tłuszczowych. 6. Nadmierna produkcja insuliny przez organizm i ciągły wysoki poziom cukru we krwi mogą doprowadzić do wzrostu ciśnienia, cholesterolu oraz trójglicerydów. Poza tym cukier niszczy naczynia krwionośne, może również przyczyniać się do powstawania miażdżycy. 7. Cukier to również główny oskarżony w walce z próchnicą. To właśnie on doprowadza do namnażania się bakterii odpowiedzialnych za niszczenie zębów. Jest niezbędnym składnikiem ich pożywienia. Poza tym osłabia zęby i może prowadzić do niszczenia szkliwa. 8. Cukier działa również negatywnie na układ trawienny. Podrażnia śluzówkę żołądka oraz przyczynia się do niszczenia błony śluzowej jelit. Prowadzi do nadkwasoty i nadprodukcji kwasu żołądkowego. To może prowadzić do powstania wrzodów w przewodzie pokarmowym. 9. Cukier przyczynia się również do powstawania różnego rodzaju grzybic. Jedną z form leczenia grzybicy w jakiejkolwiek formie jest właśnie zaprzestanie jedzenia cukru i słodzonych dodatków! 10. Cukier uzależnia, tak samo jak alkohol czy narkotyki. Jego nagłe spadki we krwi prowadzą w końcu do występowania niemiłych konsekwencji psychicznych: spadku nastroju, braku koncentracji, zaburzeń pamięci czy nadpobudliwości i złości.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy brązowy cukier jest lepszy?
Jednym z tematów, który często budzi kontrowersje w świecie kulinarnym, jest pytanie, czy brązowy cukier jest lepszy od białego. Wielu ludzi uważa, że brązowy cukier jest zdrowszy i bardziej naturalny, ale czy to rzeczywiście prawda? Przyjrzyjmy się bliżej tej kwestii.
Co to są węglowodany proste?
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Jak ograniczyć cukier w diecie?
Wprowadzenie ograniczeń w spożywaniu cukru jest kluczowe dla utrzymania zdrowej diety. Nadmiar cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W tym artykule podpowiemy Ci kilka skutecznych sposobów, jak ograniczyć cukier w diecie, nie rezygnując jednocześnie z ulubionych przysmaków.