Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jakie są objawy niedoboru potasu i jaka jest jego rola?
Potas jest jednym z pierwiastków chemicznych, które mają szczególne znaczenie biologiczne dla rozwoju człowieka i innych zwierząt. Należy do grupy metali alkalicznych i oznacza się go w chemii literą „K”. Jako pierwiastek został odkryty już w 1807 roku – od tej pory trwają badania na szeroką skalę mające za zadanie odkrycie pełnego wpływu potasu na organizm człowieka.
Rola potasu w organizmie
Przede wszystkim potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Pomaga on w przewodzeniu impulsów nerwowych pomiędzy komórkami mózgu – neuronami. Bierze udział w utrzymaniu i wytworzeniu potencjału czynnościowego błon komórkowych, co jest podstawą komunikacji neuronalnej. Potas ma również znaczenie dla funkcjonowania pojedynczej komórki. Wpływa na jej metabolizm odżywiając ją ale równocześnie zbierając zbędne produkty przemiany materii. Jest również aktywatorem wielu enzymów występujących w ciele człowieka. Kontroluje ciśnienie krwi orz pracę nerek. Ma wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową. Potas znajduje się w prawie każdej tkance organizmu. Znajdziemy go we krwi, w chłonce oraz w pojedynczych komórkach.Niedobór i nadwyżka potasu u człowieka
Niedobór potasu objawia się przede wszystkim znacznym osłabieniem organizmu. Osłabieniu ulegają również mięśnie szkieletowe i mięśnie gładkie. Zmniejsza się także kurczliwość mięśnia sercowego, co może objawiać się nieregularnym biciem serca. Objawami niedoboru potasu może być również puchnięcie nóg i rąk oraz pojawienie się nadciśnienia.- Ciekawostka: w przypadku roślin niedobór potasu manifestuje się w wyglądzie rośliny: jest ona bardziej zwiędła, zostaje zahamowany jej rozwój, niektóre liście czy części rośliny mogą obumierać. Powstaje chloroza liści.
- Zapotrzebowanie na potas u dorosłego człowieka: 2 000 – 3 000 mg
Kto jest narażony na utratę potasu?
Na nadmierną utratę potasu z organizmu narażone są szczególnie osoby odchudzające się, które nie przyjmują go w należytych ilościach w diecie. Dodatkowo chorzy, którzy cierpią na biegunki czy wymioty, również będą tracić potasu o wiele więcej. Ich zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrośnie. Obniżają poziom potasu również leki nasercowe, na nadciśnienie oraz środki moczopędne.Potas i jego naturalne źródła
Potas znajdziemy w naturalnych, codziennych produktach, warzywach i owocach. Łatwo więc uzupełnić jego niedobory, jeśli takowe występują. Potas w diecie:- Suszone owoce: figi, jabłka, morele czy rodzynki
- Banany, morele, owoce cytrusowe, brzoskwinie
- Pomidory, ziemniaki, seler czy brokuły
- Biała fasola
- Kakao
- Orzechy włoskie i arachidowe
- Produkty mleczne i ryby
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jakie witaminy mają banany?
Jeśli zastanawiasz się, jakie witaminy mają banany i jakie są ich właściwości zdrowotne, to trafiłaś we właściwe miejsce! Banany to nie tylko smaczny owoc, ale również prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. W tym artykule przedstawimy Ci dokładny skład bananów oraz omówimy, jakie witaminy i substancje mineralne możesz znaleźć w tym pysznym owocu.
Brakuje Ci potasu? Dodaj do swojej diety te produkty
Potas to jeden z kluczowych i obecnych minerałów w naszym organizmie. Pełni wiele ważnych funkcji - odgrywa podstawową rolę w walce z nadciśnieniem, a jego brak może być przyczyną zatrzymania wody w organizmie. Dobrą informacją jest fakt, iż jest on obecny w wielu produktach spożywczych. Jakich? Sprawdźmy, co zawiera najwięcej potasu.
Hipokaliemia, czyli niedobór potasu w organizmie. Objawy i dieta
Hipokaliemia to stan, w którym występuje niedobór potasu w organizmie. Potas jest ważnym minerałem niezbędnym do skurczu mięśni, funkcjonowania serca oraz nerwów i mózgu. Co nam grozi, gdy brakuje go w organizmie?