8 sposobów na niedobory żelaza

Anemia może zdarzyć się każdemu, aczkolwiek to panie są częściej narażone na utratę żelaza. Spadek poziomu żelaza we krwi pojawiają się m.in. po zabiegach operacyjnych, podczas obfitych miesiączek czy w czasie ciąży. Najlepszym sposobem na szybką poprawę wyników jest suplementacja tego mikroelementu za pomocą tabletek lub odpowiedniej diety. Poznaj nasze sposoby na niedobory żelaza.
1. Wątróbka i mięso czerwone Podczas niedoboru żelaza warto włączyć do diety wątróbkę oraz chude, czerwone mięso. Oba te produkty zawierają spore ilości żelaza oraz witaminy, które ułatwiają jego przyswajanie. Produkty zwierzęce zawierają tzw. żelazo hemowe - łatwiej przyswajalne aniżeli występujące w produktach roślinnych żelazo niehemowe. Warto o tym pamiętać, gdyż dzięki diecie zawierającej czerwone mięso najszybciej poprawiają się wyniki krwi. 2. Komosa ryżowa Komosa ryżowa albo inaczej quinoa posiada nawet trzykrotnie więcej żelaza aniżeli wątróbka. Można ją podawać w zastępstwie ryżu, kaszy czy ziemniaków do obiadu albo dodać do sałatek. Doskonale sprawdza się w dietach opartych na produktach roślinnych. 3. Kiełki lucerny Kiełki lucerny to prawdziwa bomba witaminowa i mikroelementowa. Poza żelazem zawierają dużą dawkę witamin z grupy B, które ułatwiają przyswajanie tego mikroelementu. Ponadto jest w nich również witamina C oraz kwas foliowy. Taka mieszanka witaminowa wzmacnia organizm i chroni go przed utratą żelaza.  Kiełki doskonale smakują jako dodatek do kanapek lub składnik sałatek. 4. Natka pietruszki Także w natce pietruszki znajdziesz duże ilości żelaza. Jest też bardzo bogatym źródłem  witaminy C. Warto ją dodawać do wszystkich zup, ale również do innych dań. Natka pietruszki wzbogaca smak potraw a dodatkowo wzmacnia odporność i poprawia wyniki krwi. 5. Pokrzywa W ostatnim czasie mało kto pamięta o zaletach tego ziela, niemniej jednak warto sobie o nim przypomnieć, szczególnie wtedy, gdy poziom żelaza w organizmie znacznie spadł. Świeże listki pokrzywy zawierają żelazo, witaminy, w tym dużą dawkę witaminy C. Pokrzywa oczyszcza organizm z toksyn i pomaga w wywarzaniu czerwonych krwinek. Sparzone, świeżo zebrane listki pokrzywy można dodać do sałatki, a zimą wysuszone i sproszkowane wrzucić do soku pomidorowego. Jeśli nie jesteś przekonana do takiej formy spożywania tego ziela możesz kupić syrop pokrzywowy w aptece. 6. Buraki Dzieciom bardzo często mówi się, że czerwone warzywa są ważne, bo poprawiają krew. To proste stwierdzenie sprawdza się w przypadku czerwonych buraczków. Warzywa te zawierają w sobie dużą dawkę żelaza i warto włączyć je do diety, kiedy wyniki krwi wskazują na niedobór tego pierwiastka w organizmie. Buraczki doskonale nadają się na zupę lub surówkę. Można też zrobić sobie sok z tego warzywa. 7. Syrop z melasy Kolejnym bogatym źródłem żelaza jest melasa. Poza tym mikroelementem zawiera też dużą dawkę witamin z grupy B, które ułatwiają przyswajanie żelaza. Doskonałym sposobem na jej przyjmowanie jest sporządzenie sobie napoju z łyżki melasy, soku z cytryny i wody. Taką mieszaninę należy pić dwa razy dziennie przed posiłkiem. Dodając do swojej diety wyżej wskazane produkty z pewnością uda Ci się poprawić wyniki badań krwi. Musisz jednak wiedzieć, że silna lub długotrwała anemia może być objawem jakiejś choroby, dlatego też w takim wypadku należy kontaktować się z lekarzem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł