3 sposoby na smaczne pierogi na Wigilię

W wielu domach Wigilia bez pierogów na stole jest nie do wyobrażenia. Te małe, smaczne łódeczki towarzyszą nam od wielu lat i swoim zapachem tworzą wigilijny klimat. Poznaj wraz z nami 3 sposoby na przepyszne pierożki na słodko i wytrawnie.
Pierogi z makiem Składniki na ciasto: ½ kg mąki pszennej, płaska łyżka soli, szklanka letniej wody Składniki na nadzienie: 1 szklanka maku, 2 szklanki mleka, 3 łyżki skórki pomarańczowej, 100 ml miodu naturalnego, wanilia do smaku, 100 g rodzynek. Przygotowanie: Na początku płuczemy mak w zimnej wodzie przez 5 minut i odsączamy. Umieszczamy go w garnku wraz z laską wanilii i mieszamy z ciepłym mlekiem, gotując przez 25-35 minut. Zależnie od tego, jak szybko mak zrobi się miękki. Tak przygotowany mak ponownie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia przynajmniej 2 razy. Mieszamy go z rodzynkami, miodem i skórką pomarańczową. Tak przygotowana masa staje się naszym farszem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je dokładnie i wycinamy kawałki w postaci kółek, na przykład za pomocą szklanki. Na taki kawałek ciasta nakładamy nasz farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia. Pierogi z kaszą gryczaną Składniki na ciasto: ½ kg mąki pszennej, szklanka ciepłej wody, płaska łyżka soli Składniki na nadzienie: 40 dag kaszy gryczanej, 3 małe cebule, jajko kurze, 15 dag bryndzy, oliwa z oliwek, pieprz, świeża bazylia. Przygotowanie: Gotujemy kaszę gryczaną około 12-15 minut od zagotowania. Cebulki obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie mieszamy ze sobą kaszę, cebulkę, rozdrobnioną bryndzę, jajo kurze oraz garść posiekanej bazylii. Całość doprawiamy pieprzem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. Przepis na ciasto taki sam jak powyżej. Mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je i wycinamy kawałki w postaci kółek. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia. Pierogi z ziemniakami Składniki na ciasto: ½ kg mąki pszennej, żółtko jaja kurzego, olej słonecznikowy, sól, szklanka letniej wody. Składniki na farsz: 2 kg ziemniaków, 2 średniej wielkości cebule, pieprz, sól, świeża pietruszka/bazylia. Przygotowanie: Musimy podsmażyć cebulkę na oleju i dodać do niej starte na tarce ziemniaki. Całość smażyć na patelni aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy do tego drobno posiekane świeże zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy jeszcze 5 minut, następnie odkładamy do wystygnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto mieszając mąkę, żółto z jaja kurzego oraz odrobinę oleju słonecznikowego od czasu do czasu dolewając wody. Wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Pozostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy na nie farsz i sklejamy. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł