Kaczka – na świątecznym stole

„Na świętego Marcina – gęsina”, a na święta oczywiście pyszna kaczka. W ostatnich latach Polacy coraz chętniej sięgają po drób. Kurczaki pojawiają się na stołach bardzo często i w rozmaitych odsłonach. Coraz chętniej sięgamy też po indyka. Niestety do gęsiny i mięsa kaczki nie mamy jeszcze zbytniego przekonania, ale z pewnością warto to zmienić. A ponieważ mamy święta – zacznijmy od kaczki.
Kaczka Jeszcze do niedawna, w większości sklepów mięsnych oraz na stoiskach z mięsem w marketach, nie było możliwości zakupu kaczki. Zresztą do dziś pojawia się ona w niewielkich ilościach i tylko w ściśle określonym okresie – np. przedświątecznym. Warto jednak zaryzykować i choć raz kupić i upiec tuszkę kaczą. Mięso kaczki znacząco różni się od mięsa kurcząt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Ma nieco inny smak i kolor. Upieczona kaczka nie jest jasna – jak w przypadku kury, ale ma delikatnie szary odcień. Ponadto jej mięso jest delikatne i doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami. Najczęściej kaczka jest pieczona w całości z nadzieniem w środku albo w częściach, przy czym specjalnie polecane są piersi. Farsz Jeśli zdecydujesz się podać na świąteczny obiad kaczkę pamiętaj, aby odpowiednio ją nadziać. Ponieważ mięso kaczki jest tłuste, farsz powinien być suchy, by mógł wchłonąć smaczny tłuszcz. Do sporządzenia farszu można użyć ryżu, wątróbki drobiowej połączonej z bułką lub jabłek, które po upieczeniu zyskują niezwykły smak i aromat. Owoce Kacze mięso wyjątkowo dobrze komponuje się z owocowymi dodatkami. Mogą być one użyte jako farsz, sos lub osobny dodatek na talerzu. Z kaczym mięsem najlepiej komponują się jabłka, gruszki, pomarańcze i brzoskwinie. Jeśli zechcesz nadziać kaczkę ryżem to dodaj do niego suszone owoce, które urozmaicą smak. Mogą to być rodzynki, żurawina lub borówki. Chrupiąca skórka Jedną z najsmaczniejszych części kaczki jest chrupiąca skórka. Niestety trzeba trochę umiejętności, aby była idealna. Jeśli pieczesz kaczkę na blasze lub w odkrytej formie najlepiej, aby w piekarniku było ok. 180 stopni. Od czasu do czasu polej całą kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Tak postępując sprawisz, że kaczka nie będzie sucha, a skórka pięknie się przypiecze. Jeśli wolisz piec mięso w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, to zdejmij pokrywkę ok. 15 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu zabiegowi skórka zdąży się zarumienić i delikatnie przypiec. Święta to niezwykły czas, kiedy na stołach pojawiają się wyjątkowe potrawy. Może w tym roku warto byłoby umieścić tam również pieczoną kaczkę?
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł