Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepisy na smaczne potrawy wielkanocne: przystawka, danie główne, deser
Wielkanoc to czas, kiedy zastawiamy nasz stół wieloma pysznościami. Jeśli brak Ci inspiracji, zerknij na poniższe przepisy i zaskocz swoich najbliższych!
Przystawka: Ziołowe babeczki z jajem kurzym Składniki: Ciasto: - 250 g mąki pszennej - 125 g prawdziwego masła - 1 jajo kurze - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku Nadzienie: - 5 jajek - szczypiorek - 4 łyżeczki majonezu - sól oraz pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Mieszamy mąkę z przyprawami, dodajemy prawdziwe masło, wbijamy jajo kurze i wyrabiamy ciasto. Pamiętajmy, że warto poświęcić na to więcej czasu, żeby nasze ciasto było perfekcyjne. Tak wyrobione zawijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika aż do schłodzenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je i wykładamy nim nasze foremki do babeczek. Wypełnione foremki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostawiamy je w nim na 15 - 20 minut. W międzyczasie gotujemy jaja kurze i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy i mieszamy delikatnie z jajkami oraz majonezem. Gdy nasze babeczki wystygną, nakładamy do nich nadzienie. Smacznego! Danie główne: Biała kiełbaska po wiejsku Składniki: - 30 dkg kapusty kiszonej, - 1 marchewka - 1 cebula - 1 łyżka oleju - 4 pęta surowej białej kiełbasy - 12 plastrów wędzonego boczku grubości 3 mm - 6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jaja kurze - 2 liście laurowe - 3 ziarenka ziela angielskiego - 5 ziarenek pieprzu - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Trzemy marchew na tarce i wrzucamy ją do garnka. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do marchewki. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól i gotujemy całość przez 10 minut. W międzyczasie kroimy cebulkę i szklimy ją na patelni, a ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy żaroodporne naczynie i lekko smarujemy tłuszczem. Na samym dole układamy kapustę z marchewką, następnie pokrojone w plastry ziemniaki, zeszkloną cebulkę i na samym wierzchu kiełbaskę owinięta w plasterki boczku. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na około godzinę. Pamiętajmy, żeby w 45 minucie pieczenia wyjąć naczynie z piekarnika i wbić na wierzch surowe jaja kurze. Następnie wkładamy całość na kolejne 15 minut do piekarnika. Deser: Mini babeczki cytrynowe Składniki: - 250 g mąki pszennej - 200 g margaryny - 170 g cukru - 4 jaja kurze - sok ze średniej wielkości cytryny - łyżka skórki z cytryny - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami z jaj kurzych, sokiem oraz skórką z cytryny. Do takiej mieszanki dodajemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i energicznie mieszamy. Do masy należy dodać także ubite wcześniej białka z jaj kurzych i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach na babeczki i pieczemy w rozgrzanych do 180 stopni piekarniki przez około 30 minut.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak przygotować niezapomniane dania na Wielkanoc? Oto najlepsze przepisy na wielkanocne potrawy!
Przepisy na Wielkanoc to temat, który w każdym roku budzi spore emocje wśród miłośników dobrej kuchni. Jeśli również Ty chcesz przygotować niezapomniane dania na tę okazję, to koniecznie zapoznaj się z naszymi propozycjami. Poniżej przedstawiamy najlepsze przepisy na wielkanocne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich.
Potrawy wielkanocne - Tradycja smaku w Twoim domu
Czy wiesz, że każdy region Polski ma swoje charakterystyczne potrawy na Wielkanoc? Podpowiadamy, jak przygotować najsmaczniejsze dania na świąteczny stół.
Domowy majonez - przepis na domowy majonez idealny na Wielkanoc i nie tylko!
Majonez, czyli aksamitny sos składający się z kilku prostych składników, króluje na polskich stołach nie tylko w okresie świąt. Zbliżająca się Wielkanoc to jednak dobry moment, by spróbować swoich sił w kuchni i samodzielnie przygotować naturalny, świeży domowy majonez. Jego przyrządzenie nie zajmie nam dużo czasu, zagwarantuje za to niezastąpiony smak oraz wzbogaci niejedną świąteczną potrawę.